Romania: presedintele Basescu suspendat din functie

Vineri, 20 Aprilie 2007, ora 03:05
1132 citiri

Presedintele roman Traian Basescu, acuzat ca "a incalcat Constitutia", a fost suspendat din functie joi, printr-un vot al Parlamentului, lasand Romania fara presedinte, la abia trei luni dupa intrarea sa in Uniunea Europeana.

Votul a fost amplu favorabil sanctionarii lui: 322 de voturi pentru, 108 contra si 10 abtineri, in timp ce 235 de voturi - adica jumatate plus unu din cei 469 parlamentari - erau suficiente. Aceasta suspendare constituie prima etapa a procedurii de destituire lansata de opozitia social-democrata, urmatoarea fiind organizarea unui referendum in termen de 30 de zile.

"Este o victorie a democratiei romane, chiar daca este un moment dificil", a declarat Mircea Geoana, seful Partidului Social Democrat, hotarat sa il sanctioneze pe Basescu.

"Ii cer lui Traian Basescu sa isi respecte propria sa decizie de a demisiona si de a intrerupe orice contact cu presedintia", a comentat prim-ministrul Calin Tariceanu, al carui Partid National Liberal a cantarit incontestabil in favoarea suspendarii.

Seful statului, ales in decembrie 2004, a afirmat ca va demisiona "dupa un eventual vot pentru" suspendarea sa. El va promulga aceasta demisie dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Parlamentului, cum a declarat joi anturajul sau, si nu "in cinci minute" cum spusese el insusi marti.

Basescu este acuzat de a fi avut o "atitudine partizana" si a manifestat un "refuz nejustificat de a numi ministri propusi de prim-ministru".

Potrivit Constitutiei, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, membru al PSD, va prelua prerogativele prezidentiale (numirea procurorului general, conducerea armatei si a CSAT, politica internationala). Si acestea pana la organizarea referendumului asupra chestiunii destituirii, sau pana la alegerile prezidentiale anticipate in termen de trei luni in cazul demisiei lui Basescu.

Nici una din solutii nu parea in masura sa calmeze criza politica, care a luat amploare dupa intrarea Romaniei in UE, si lupta deschisa dintre Basescu si Tariceanu.

Acesta din urma s-a distantat tot mai mult de presedinte. El a decis astfel, in martie, amanarea pentru la toamna a alegerilor europene, prevazute initial pentru 13 mai. Apoi, la inceputul lui aprilie, el a procedat la o remaniere ministeriala cu sustinerea PSD, indepartandu-i pe ministrii din Partidul Democrat, din care a provenit presedintele. Potrivit analistilor, Basescu, in continuare omul cel mai popular in Romania, ramane favorit in cazul alegerilor anticipate.

Dar aceasta situatie de criza nu pare in masura sa amelioreze imaginea tarii in afara frontierelor, si mai ales in randurile anumitor observatori europeni care estimeaza ca ea impiedica mersul inainte al Romaniei pentru a-si consolida locul in UE.

Aceasta eventuala vacanta la presedintie intervine cu cateva zile inaintea vizitei in Romania a expertilor de la Bruxelles (intre 23 si 27 aprilie), insarcinati sa evalueze progresele tarii, in special in domeniul justitiei.

Dupa revolutia din 1989, Basescu este primul presedinte roman care a fost suspendat din functie. In 1994, Ion Iliescu, tinta a unei proceduri identice pentru a se fi amestecat in chestiunile justitiei, a scapat de sanctiune.

Sursa: Rador