Romania risca sa intre intr-o profunda criza de forta de munca

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 09:20
1271 citiri

Romania este in pericol de a nu-si putea atinge obiectivele, in conditiile in care suntem in situatia de a intra intr-o criza profunda de forta de munca, atat in ce priveste existenta ei fizica, cat si din punctul de vedere al calitatii acesteia, a afirmat, joi, la conferinta Societatii Academice din Romania, presedintele Traian Basescu.

Potrivit sefului statului, problema-cheie a sanselor Romaniei de a fi eficienta in atingerea obiectivului de reducere a decalajului fata de statele Uniunii Europene este legata in mod fundamental de forta de munca.

"Romania este foarte aproape de a pierde unul dintre marile avantaje in competitia cu alte tari: pretul scazut al fortei de munca. Antreprenorii romani nu vor mai putea sa valorifice pentru foarte mult timp acest avantaj pentru ca neplata corespunzatoare a fortei de munca nu face decat sa impinga catre un export al muncitorilor", a avertizat presedintele.

Seful statului a subliniat ca, in ultimii patru ani, Romania a fost un mare exportator de forta de munca si "fara capacitatea companiilor romanesti de a creste salariile pentru autohtoni, exista riscul sa continuam sa fim un mare exportator de forta de munca intr-un moment in care cel mai important lucru pentru tara noastra este repatrierea muncitorilor romani".

Presedintele a subliniat si nevoia de consolidare a agentilor economici din Romania, in sensul gasirii unei formule de asociere pentru a face fata competitiei. "Trebuie sa gasim formulele pentru ca agentii economici romani performanti sa se asocieze si sa aiba acces la contracte in mod egal", a subliniat presedintele.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)