Romania si SUA, parteneri in domeniul securitatii energetice

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 19:45
1392 citiri
Romania si SUA, parteneri in domeniul securitatii energetice

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat interesul Romaniei pentru continuarea coordonarii si cooperarii stranse cu SUA in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin realizarea unui transfer de expertiza si tehnologie, intr-o intalnire cu noul director american pentru Europa Centrala, precizeaza NewsIn.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut vineri o intrevedere de lucru cu noul director pentru Europa Centrala din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Michael Morrow.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au evaluat impreuna o serie de elemente importante ale cooperarii bilaterale in contextul recentei semnari, in cadrul vizitei la Washington a presedintelui Traian Basescu a Acordului privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, respectiv al adoptarii Declaratiei comune de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI, care marcheaza inceputul unei noi etape in relatia de Parteneriat Strategic dintre Romania si SUA.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat ca este necesara intreprinderea de demersuri comune, in perioada imediat urmatoare, pentru valorificarea si punerea in aplicare, cu maxima eficienta si de o maniera cuprinzatoare, a oportunitatilor deschise de cele convenite in textul Declaratiei.

Cei doi oficiali au fost de acord ca nivelul excelent al interactiunii in plan politico-militar trebuie sa se regaseasca si in cadrul celorlalte dimensiuni enumerate in cuprinsul documentului mentionat, cu accent special asupra impulsionarii schimburilor economice si stimularii interesului investitorilor americani pentru piata romaneasca.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat, in acest context, interesul ferm al Romaniei pentru continuarea coordonarii si cooperarii stranse cu partea americana in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin realizarea unui transfer de expertiza si tehnologie, din partea SUA.

La randul sau, directorul Morrow a exprimat, la randul sau, aprecierea deosebita a autoritatilor de la Washington pentru contributia substantiala a Romaniei in teatrele de operatii din Afganistan, Irak, Libia, precum si pentru calitatea de aliat de incredere in cadrul NATO.

Secretarul de stat din MAE a subliniat, totodata, faptul ca semnarea Acordului bilateral in domeniul apararii antiracheta contribuie nu doar la consolidarea securitatii Romaniei, a SUA, si a intregului teritoriu aliat, ci transmite si un semnal puternic de incredere si incurajare investitorilor americani.

In acest sens, oficialul american a declarat ca "mai multa securitate inseamna mai multe oportunitati economice (…) oamenii de afaceri simt ca si investitiile lor sunt protejate de scut". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #sua, #domeniu securitate energetica , #stiri Traian Basescu