Romania sustine fortele democratice in Serbia

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 08:00
974 citiri

Presedintele roman Traian Basescu a exprimat miercuri la Belgrad sustinerea sa fata de fortele democratice sarbe, "singurul partener posibil al UE" si a estimat ca viitorul statut al Kosovo ar trebui sa fie definit in virtutea dreptului international.

"Este foarte important ca fortele democratice sa ramana la putere dupa alegeri", a aratat Basescu dupa o intrevedere cu presedintele sarb Boris Tadic, precizand ca ele sunt "principalul partener posibil al UE in dialogul sau cu Serbia".

Vizita presedintelui roman, a carui tara este membra a UE de la 1 ianuarie, intervine cu cateva zile inaintea legislativelor din Serbia convocate pentru duminica. Basescu a estimat ca o solutie pentru Kosovo ar urma sa respecte "dreptul international, precum si trei principii: cel al integritatii teritoriale, al inviolabilitatii frontierelor si al neatribuirii de drepturi colective minoritatilor".

"Serbia are nevoie de un guvern democratic (...) pentru ca el va fi credibil, va putea garanta drepturile minoritatilor si negocia cu Pristina cu sustinerea comunitatii internationale", a spus Basescu.

Tadic a declarat la randul sau ca independenta provinciei Kosovo "este inacceptabila pentru Serbia, pentru ca o asemenea decizie ar putea destabiliza nu numai Serbia, ci si Balcanii.

Rador