Rosia Montana, acum ori niciodata

Luni, 30 Ianuarie 2006, ora 14:07
1096 citiri

Desi are un proiect criticat virulent si considerat cu un grad ridicat de risc financiar, investitorul canadian vrea sa apeleze la imprumuturi comerciale. Proiectul aurifer se afla intr-o febrila campanie de imagine inaintea ultimului examen important: depunerea studiului de impact asupra mediului.Cei doi directori anglo-saxoni joaca un ping-pong incrancenat, la clubul angajatilor Rosia Montana Gold Corporation. Fiecare a pariat pe bugetul departamentului sau. Miza e pusa la misto, dar bugetele nu sunt la misto. Compania care vrea sa scoata 330 tone de aur de la Rosia Montana arunca in joc multi bani, pe ultima suta de metri. Pentru cei doi manageri straini, ca si pentru restul conducerii companiei, obtinerea avizului de mediu care permite lansarea noii exploatari a aurului este o chestiune de "acum ori niciodata". Iar asta se intampla dupa noua ani de la startul proiectului si sase echipe de management schimbate de Gabriel Resources, societatea canadiana care detine 80% din RMGC.

Pentru a doua oara in doua luni, o delegatie de ziaristi este adusa la locul faptei, ca sa i se explice efectele benefice ale proiectului. RMGC se afla intr-o furibunda campanie de imagine, cu cheltuieli pe masura. Pe partea de advertising s-a investit deja jumatate de milion de euro. Machetele au inundat paginile ziarelor, iar spoturile, micile ecrane. Spotul tv deja a fost contestat la CNA, dar opozantii proiectului n-au reusit sa obtina interzicerea sa. Pentru Gabriel Resources lucreaza trei agentii, una de PR si doua de advertising. Una dintre ele este GMP Ashley, agentia ale carei campanii l-au ajutat pe Traian Basescu sa devina primar al Capitalei si apoi presedinte al Romaniei.

Republica Montana Gold Corporation

Pe partea juridica, proiectul este sustinut de o faimoasa firma de avocati, care a supervizat cele mai mari privatizari din Romania. Musat & Asociatii se ocupa de procesele cu adversarii proiectului si de clarificarea situatiei juridice a proprietatilor pe care compania vrea sa le cumpere de la localnicii din Rosia Montana. Fostul ambasador al Canadei in Romania, Raphael Girard, este membru in Consiliul de Administratie al Gabriel Resources si se ocupa de problemele de lobby.

Ca sa castige increderea comunitatii, compania a oferit gratuit telefoane mobile localnicilor in varsta din zonele izolate. "GolduA’", cum zic localnicii companiei canadiene, a devenit un fel de Republica Montana Gold Corporation, care se comporta cau un stat paternalist: cumpara proprietatile din zona, este cel mai mare angajator, cel mai mare consumator de resurse, cel mai mare investitor. Toate aceste mijloacele "in stil mare" angajate de RMGC ar trebui sa-i descurajeze pe cei care se opun proiectului si sa impresioneze autoritatile. Discursul RMGC este azi mai ofensiv atat oficial, cat si in particular. Unul dintre membrii fostei conduceri a RMGC, prezent si in noua echipa, pune intarzierea proiectului pe seama coruptiei din fosta guvernare. Rosteste chiar si nume de fosti sau actuali demnitari. Acum doi ani, desi l-am intrebat, acelasi director n-a indraznit sa acuze autoritatile vremii.

Mai curat, mai uscat

In principiu mesajul pe care vrea sa-l transmita Gabriel Resources este ca proiectul Rosia Montana este azi, vorba reclamei, "mai curat si mai uscat" ca niciodata. Fara controversatii oameni de afaceri Frank Timis sau Ovidiu Tender, care au fost presedinti ai companiei. Un proiect care respecta normele europene de mediu (extractia cu cianura fiind marea problema), respecta comunitatea locala si istoria uneia dintre cele mai vechi localitati din Romania. Promisiuni pe care ONG-urile si localnicii care se opun proiectului nu le cred nici in ruptul capului. Academia Romana si Biserica Ortodoxa fac si ele parte din opozitie. Procesele dintre Alburnus Maior, varful de lance al opozantilor non-guvernamentali, si RMGC se inmultesc cu rapiditate. Partile se pregatesc de confruntarea finala. Cheia este studiul de impact asupra mediului, pe care RMGC il va inainta Guvernului in luna martie. De soliditatea acestuia depinde obtinerea avizului de mediu, care va permite deschiderea celei mai mari exploatari aurifere din Europa.

"Vom imprumuta 70% din bani"

Bancile n-au creditat proiectul din cauza climatului politic romanesc, sustine directorul economic al Gabriel Reosurces, Richard Young.

Americanii de la Newmont Mining sunt cel mai mare actionar la Gabriel, participarea lor la o majorare de capital, cu 26 milioane $. V-au varsat deja banii in cont?

Au facut acest lucru imediat dupa perfectarea tranzactiei. Operatiunea sporeste lichiditatile noastre la peste 43 milioane $.

Daca mai vindeti actiuni, o sa ramaneti cu putin capital disponibil pentru finantarea minei. Bancile finanteaza greu proiectele miniere, care au un grad ridicat de risc. Gabriel nu are rating, deci costul cu dobanzile al oricarui imprumut ar fi mare. Veti apela totusi la credite bancare?

Proiectul are un risc ridicat pentru ca bancile n-au experienta in evaluarea lui. Singurul motiv pentru care nu avem azi un imprumut este ca bancile au considerat propice climatul politic din Romania. Acum suntem in negocieri cu catva banci. Vom cere o suma care sa acopere circa 70% din totalul necesar proiectului. (Investitia totala este de 605 milioane $ - n.r.).

Care sunt prioritatile companiei in bugetul pe 2006?

Cele mai mari sume sunt alocate pentru achizitia de proprietati si constructia noii localitati Piatra Alba, unde va fi stramutata populatia din Rosia Montana.

"Si Basescu era controversat"

Problemele de constiinta au intarziat cateva luni decizia de a lucra pentru Gabriel Resources, spune Felix Tataru, seful GMP/Ashley, agentia care l-a facut presedinte pe Traian Basescu.

Nu va deranjeaza sa lucrati pentru un proiect minier controversat?

Lucram pentru proiecte si oameni in care credem. Acum doi ani se spunea si despre Traian Basescu ca este un personaj politic controversat. Credem in noua echipa de management de la Gabriel Resources, credem in proiect si credem ca e foarte bine pentru tara. Decizia de a lucra pentru ei am luat-o dupa cateva luni de cercetare si multe nopti de nesomn din cauza problemelor de constiinta. Dupa ce am aflat cum stau lucrurile, am zis: stai, nene, ca e unul dintre cei mai mari investitori din Romania si noi ii dam cu sutul in fund.

Aminteati de faptul ca ati lucrat pentru actualul presedinte, de care sunteti si foarte apropiat. Va deranjeaza speculatiile ca ar fi o legatura intre Traian Basescu, GMP si Gabriel Resources?

E treaba cui le face. Oare de ce am lucrat pentru Basescu? Oare eu nu sunt bun? Ce-ar trebui, sa stau intr-un glob de sticla?

Gabriel lucreaza cu doua agentii, MMD pentru PR si a dumneavoastra pentru advertising. Am observat ca, in unele cazuri, agentiile nu stiu una ce face cealalta. Asta nu va incurca?

GMP a inceput colaborarea cu Gabriel pe partea de PR, noi n-am avut in plan sa avem advertising. Intre noi si MMD este un pitch permanent. Exista si disfunctionalitati, e mai greu cand nu lucrezi intr-o singura echipa. Dar respectam decizia clientului si il intelegem. MMD are avantajul ca este o retea internationala de lobby si PR, lucruri pe care GMP nu le are.

Rosia, pe felii

- 915 milioane $ este profitul net pe care compania canadiana spera sa-l obtina din extragerea a 330 tone de aur si 1.600 tone de argint

- 615 milioane $ este investitia totala estimata pentru realizarea proiectului

- 583 milioane $ sunt beneficiile directe despre care RMGC sustine ca revin Romaniei, din impozite, taxe, dividende, redevente si profit (statul detine 20% din RMGC, prin Minvest Deva)

- 20 milioane $ a bagat compania canadiana in achizitionarea a 43% din proprietatile localnicilor. Procesul va fi reluat anul acesta

Obstacole non-guvernamentale

In Romania, ONG-urile contesta in instanta toate actiunile RMGC. Peste granita, Ungaria se opune categoric proiectului.

- Acordurile de mediu pentru foraj. Suspendate judiciar pentru 39 de puncte de foraj. Sentinta este irevocabila. Suspendarea face imposibila continuarea activitatilor companiei. RMGC spune ca nu e nimic grav, fiind vorba doar de 39 de puncte de foraj din peste 1.000.

- Certificatul de urbanism. Obtinerea lui este obligatorie pentru emiterea oricaror autorizatii necesare activitatilor RMGC. Recursul companiei la suspendarea certificatului a fost respins de instanta.

- Certificatele de descarcare arheologica. Indispensabile intr-o zona cu numeroase vestigii istorice de pe vremea romanilor. Fara ele nu se pot emite autorizatii de constructie pe suprafetele propuse pentru exploatare. ONG-urile care se opun proiectului pot ataca in instanta orice nou certificat obtinut de RMGC.

- Guvernul Ungariei. Se opune categoric proiectului. Budapesta se teme de riscurile de poluare a bazinului Tisei. Legal, Romania nu este obligata sa tina cont de pozitia Ungariei, tara care totusi o sustine politic la integrarea in UE.

Furcile acordului de mediu

Dupa depunerea raportului la studiul de impact asupra mediului (EIM) de catre RMGC urmeaza analizarea calitatii raportului. Analiza include consultari publice (in Romania si in strainatate), examinarea raportului de catre numeroase comitete tehnice, obtinerea consimtamantului mai multor ministere si agentii guvernamentale pe aspecte specifice (agricultura, sanatate, transporturi, turism, cultura). La finalul procedurii, Ministerul Mediului poate aproba, respinge sau trimite la revizuire acordul de mediu.

Un ministru, doua opinii

1. "Nu cred sa existe ceva mai postcomunist decat privelistea unui oras monoindustrial ravasit de "noul sistem capitalist". (...) Cu minele de la Rosia Montana e la fel." (Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, in "Jurnalul National")

2. "RMGC a respectat prevederile licentei de concesiune pentru exploatare si nu exista temei, in etapa actuala, de suspendare sau anulare a acestei licente. Guvernul nu are o pozitie prestabilita fata de continuarea acestui proiect." (Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, in raspunsul la o interpelare parlamentara privind pozitia Guvernului Tariceanu fata de cazul Rosia Montana)

Miza dubla

La Rosia Montana exista cel mai mare zacamant de aur din Europa. Aurul si argintul sunt tintele principale pentru RMGC, dar nimic nu exclude aparitia unei a treia mize: cuprul. Geologul-sef al companiei, Cecilia Szentesy confirma ca in zona, la Rosia Poienii, exista cea mai mare cariera de suprafata din Romania pentru cupru porfiric. operata de stat. "In Europa nu mai gasim ceva similar, doar in Serbia si Bulgaria mai au, dar zacaminte mult mai mici. Zacamantul romanesc, care acum apartine statului, contine cca 1,5 miliarde tone de minereu cuprifer, cu o concentratie de 0,2 - 0,4%. Concentratia este mica, dar volumul este mare si o exploatare poate deveni profitabila cu investitii masive in tehnologie", afirma Cecilia Szentesy.

Cuprul are cotatii in crestere pe piata internationala, cererea mare fiind generata de boom-ul economic din China. Principala intrebuintare a metalului este in retelele de telefonie, chinezii avand una dintre cele mai dezvoltate retele de acest gen.

Cristian Niculescu

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI