Saakasvili l-a felicitat pe Basescu pentru proiectul de interconectare energetica AGRI

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 23:59
1565 citiri
Saakasvili l-a felicitat pe Basescu pentru proiectul de interconectare energetica AGRI

Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a declarat miercuri la Bucuresti ca proiectul de interconectare energetica Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI), pornit din initiativa presedintelui Basescu, se dezvolta foarte rapid si va produce rezultate foarte bune, inclusiv pentru Europa, informeaza Newsin.

De altfel, presedintele Traian Basescu a tinut sa sublinieze, in cadrul conferintei sustinute la palatul Cotroceni alaturi de Saakasvili, ca prin presedintele sau, Comisia Europeana sustine proiectul AGRI.

"Un subiect extrem de important a fost proiectul AGRI, cel care vizeaza transferul de gaze din zona caspica prin Georgia catre Constanta si de aici spre Europa.

Un alt subiect a fost proiectul PEOP, pe care speram sa-l semnam la nivel guvernamental pana la sfarsitul anului, proiect in care se va implica si Kazahstanul.

In ceea ce priveste proiectul AGRI vom avea in luna august o intalnire la nivelul sefilor de state in Azerbaidjan, probabil la Baku, ocazie cu care vom semna si declaratia celor trei sefi de stat legat de proiectul AGRI.

As vrea sa fac precizarea ca am prezentat acest proiect Comisiei Europene si Comisia, prin presedintele sau, sustine proiectul Azerbaidjan-Georgia- Romania Interconection si-l va sustine si din punct de vedere al asistentei tehnice", a subliniat Traian Basescu.

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat miercuri, la Cotroceni, ca AGRI este un proiect extrem de important pentru ca, practic, pana acum a existat un monopol in trasportul resurselor energetice.

"Intr-un fel acest lucru se intampla pentru ca pana acum au fost implicati doar jucatorii mari. Dar Europa are nevoie de diversitate, in afara jucatorilor mari exista si alte rute.

Viitorul apartine cailor mai flexibile de transport, de aceea gazul natural lichefiat e important, e important sa avem mai multe modalitati de transport si din acest punct de vedere aceasta a foat viziunea presedintelui Basescu care a produs efecte imediate si concrete", a spus Saakasvili.

Presedintele georgian a aratat ca AGRI este un proiect care a inceput si s-a dezvoltat foarte repede si va deveni operational incepand cu aceasta vara, cand cei trei sefi de stat implicati se vor intalni in Azerbaidjan.

"Asta inseamna ca mai rapid decat Nabucco, mai rapid decat alte rute vom avea o modalitate flexibila de a trasporta gaze si apoi petrol.

In plus, acest proiect este realizat de tari care nu sunt dintre cele mai mari, dar avem un interes in a face Europa mai sigura si suntem interesati in acest proiect, deoarece furnizeaza o securitate mai mare si pentru noi.

In aceste momente, in care exista turbulente si neintelegeri in zona ce vizeaza energia acesta este primul proiect real care a fost bine conceput si care va produce rezultate foarte rapide", a spus Saakasvili. 

#Saakasvili, #basescu, #nabucco, #agri, #energie , #stiri Traian Basescu