Sindicatele vor ca reducerea cu 25% sa fie pe fondul de salarii

Vineri, 14 Mai 2010, ora 23:48
1388 citiri
Sindicatele vor ca reducerea cu 25% sa fie pe fondul de salarii

Sindicatele vor ca reducerea de 25% sa fie facuta nu pe salariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a unor stimulente, inclusiv cu zile de concediu fara plata si disponibilizari, potrivit masurilor alternative cuprinse intr-un document al confederatiilor, relateaza Mediafax.

Aceste masuri sunt cuprinse intr-un document al confederatiilor sindicale ce a fost prezentat, vineri, in comisiile de specialitate ale Consiliului Economic si Social (CES).

Reprezentantii sindicatelor din comisiile de specialitate ale CES au refuzat sa faca publice documentele analizate.

Doua din patru comisii reunite, vineri, la CES au fost nestatutare, deoarece reprezentantii patronatelor nu s-au prezentat in numar suficient, astfel ca dezbaterea masurilor din aceste comisii se va face luni, in plenul CES.

Discutiile de vineri de la CES s-au incheiat, urmand ca luni sa aiba loc sedinta plenului Consiliului, unde vor fi analizate masurile alternative la cele propuse de autoritati si va fi dat un aviz favorabil sau nefavorabil scrisorii de intentie catre FMI.

Vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca, a declarat, vineri, ca sindicatele au extins unele solutii ale Guvernului si au oferit alternative, exemplificand prin inlocuirea diminuarii cu 25% a salariilor cu reducerea cu 25 de procente a fondului de salarii, pe fiecare ordonator de credite.

De asemenea, sindicatele vor sa inghete pensiile si, ca alternativa la diminuarea acestora, sa se introduca o noua grila de impozitare progresiva, in trei trepte de venituri.

Astfel, pana in 1.500 de lei, pana in 3.000 lei si peste 4.500-5.000 de lei impozitarea sa creasca progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la 60%, cum este in Suedia.

Jurca a mai spus ca, din cate stie el, patronatele au aprobat "fara prea multe comentarii" masurile Guvernului.

Vicepresedintele UGIR-1903, Mihai Pasculescu, a spus ca patronatele sunt de acord cu inghetarea pensiilor, in schimb trebuind sa fie luate masuri de reducere a evaziunii fiscale si de taiere a fondului de achizitii.

Totodata, Pasculescu a mai spus ca Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a trimis o scrisoare catre FMI in care erau adresate mai multe intrebari privind masuri alternative, cum ar fi inghetarea pensiilor si recuperarea acestor bani din alte parti.

Raspunsul FMI a fost unul "diplomatic", in sensul ca se poate modifica scrisoarea de intentie, insa acest lucru va dura mai mult si toate masurile trebuie luate pana la 1 iunie, a precizat Pasculescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca nu crede ca exista vreo sansa ca pensiile sa fie reduse diferentiat, mentionand insa ca decizia finala apartine Guvernului.

Seful statului a mai spus ca, probabil, solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie.

#de, #fon, #reducere, #salarii, #sindicate , #stiri Traian Basescu