Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Soros solicita desecretizarea documentelor de la Rosia Montana

Soros solicita desecretizarea documentelor de la Rosia Montana
Potrivit NewsIn, Fundatia Soros i-a cerut presedintelui Agentiei pentru Resurse Minerale sa prezinte stadiul procesului de desecretizare a documentelor ce privesc proiectul Rosia Montana, dupa ce, in urma cu o luna, acesta a anuntat ca va incepe demersurile in acest sens.

"A trecut o luna de zile de cand ati anuntat ca incepeti demersurile pentru desecretizarea documentelor privitoare la asocierea companiei de stat Minvest Deva cu firma canadiana Gabriel Resources, in cadrul proiectului minier SC Rosia Montana Gold Corporation", se precizeaza in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu.

De asemenea, prin documentul citat, presedintelui ANRM i se cere explicarea "ratiunilor privind interesele statului", care au stat la baza secretizarii licentelor de concesiune. Totodata, prin scrisoarea care ii este adresata, Bogdan Gabudeanu este "rugat" sa precizeze "in ce masura interesele statului difera de interesul public, avand in vedere ca, potrivit art.33 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, modificata, "este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei".

Reprezentantii Soros amintesc, de asemenea, de declaratia reprezentantilor companiei canadiene, potrivit careia Gabriel
Resources este de acord cu acest demers.

In consecinta, Fundatia Soros ii cere presedintelui ANRM sa prezinte stadiul la care se afla aceste demersuri, exprimand, totodata, dorinta de a asista "cat mai curand, la publicarea tuturor contractelor si documentelor anexe sau subsecvente (contracte de asociere, contracte de transfer de licenta miniera, contracte de acordare de licente miniere etc.) privitoare la parteneriatul dintre compania Gabriel Resources si compania de stat Minvest S.A. Deva, clasificate la acest moment ca secrete de serviciu, in baza Legii nr. 182/2002".

"Va reamintim si precedentul creat prin desecretizarea contractului de privatizare a Petrom si suntem in perfect acord cu declaratia de la acel moment a presedintelui Romaniei, Traian Basescu: "Trebuie sa iesim din mentalitatea de a ne juca cu bani publici. Tot ce inseamna ban public va fi facut public, si nu pastrat secret".

Presedintele ANRM declara, in luna septembrie, ca ANRM a solicitat companiei Rosia Montana Gold Corporation acordul pentru desecretizarea documentelor care stau la baza proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Potrivit acestuia, in articolul 20.1.1 din licenta acordata companiei Rosia Montana Gold Corporation, se precizeaza ca toate
informatiile achizitionate sau primite vor fi confidentiale si nu vor fi facute publice fara acordul partilor.

Oficialul ANRM a explicat ca obtinerea acordului din partea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este singurul mod in care aceste informatii pot fi desecretizate, licenta acordata companiei canadiene putand fi considerata un acord comercial a carui incalcare ar putea costa statul roman un proces.

RMGC este titular al licentei pentru realizarea de activitati miniere din 1999.

Gabudeanu a adaugat ca decizia privind includerea clauzei de confidentialitate in licenta a fost luata in baza Legii minelor
85/2003 si a Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.

Legea minelor 85/2003, in articolul 5, alineatul 4, stipuleaza ca "autoritatea competenta, titularii de licente/permise, precum si
alte autoritati publice si institutii cu atributii in aplicarea prevederilor prezentei legi au obligatia de a pastra confidentialitatea
asupra datelor si informatiilor transmise de titularii licentelor si/sau permiselor, de care iau cunostinta in executarea atributiilor
de serviciu, pe toata durata activitatilor miniere, in conditiile prevazute de lege".

Totodata, in Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, in articolul 17 litera i), se arata ca "in categoria
informatiilor secrete de stat sunt cuprinse informatiile care reprezinta sau care se refera la studiile, prospectiunile geologice si
determinarile gravimetrice cu densitate mai mare de un punct pe kilometru patrat, prin care se evalueaza rezervele nationale de metale si minereuri rare, pretioase, disperse si radioactive, precum si datele si informatiile referitoare la rezervele materiale, care sunt in competenta Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat".

Ulterior, reprezentantii Gabriel Resources si-au exprimat acordul pentru o discutie cu ANRM, discutie in urma careia sa ia o decizie privind desecretizarea documentelor.

Cu o saptamana inaintea declaratiilor presedintelui ANRM, presedintele Camerei Deputatilor, Bodgan Olteanu, ii ceruse
presedintelui ANRM desecretizarea documentelor oficiale ce stau la baza proiectului de exploatare miniera Rosia Montana. Olteanu i-a transmis sefului ANRM o scrisoare deschisa in care invoca interesul legitim al opiniei publice si al mass-media fata de cazul Rosia Montana, date fiind controversele care au aparut in ultimul timp si care ridica semne de intrebare cu privire la implicatiile ecologice, sociale si economice ale proiectului de exploatare miniera din Muntii Apuseni, coordonat de Rosia Montana Gold Corporation.

Olteanu este initiatorul unui proiect de lege privind clarificarea dosarului Rosia Montana, iar la sfarsitul sesiunii trecute anunta ca
o comisie parlamentara va investiga contractele incheiate de stat cu compania canadiana Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului privind exploatarea zacamantului auro-argintifer din Muntii Apuseni.

Tot in luna septembrie, ministrul mediului, Atilla Korodi, anunta ca institutia pe care o conduce a oprit procedura de evaluare a
proiectului Rosia Montana, intrucat ultimul certificat de urbanism prezentat de investitor, emis la sfarsitul lunii iulie, este suspendat in baza unei prevederi a legii contenciosului administrativ, modificate in august, potrivit careia "in ipoteza emiterii unui nou act administrativ cu acelasi continut ca si al celui suspendat, acesta este suspendat de drept".

In replica, Rosia Montana Gold Corporation considera ca ministerul incearca sa incetineasca procedurile privind evaluarea
proiectului Rosia Montana.

Certificatul de urbanism reprezinta unul din actele in lipsa carora procedura de evaluare a proiectului Rosia Montana nu poate continua.

Ulterior, compania canadiana anunta ca a inaintat Ministerului Mediului o plangere administrativa, institutia avand la dispozitie 30 de zile pentru a rasspunde, dupa care Gabriel Resources va avea dreptul sa inceapa un proces impotriva ministerului de resort.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 999 ori