Specialistii spun ca tronsonul Arad-Nadlac putea fi terminat cu acelasi constructor in insolventa

Miercuri, 07 August 2013, ora 14:45
2066 citiri
Specialistii spun ca tronsonul Arad-Nadlac putea fi terminat cu acelasi constructor in insolventa

Lasarea in aer a tronsonului de autostrada Arad-Nadlac a prilejuit un nou atac al presedintelui Traian Basescu la adresa guvernului. Acesta acuza abandonarea lucrarilor. Specialistii spun ca atacul presedintelui poate fi unul politic, dar ca lucrarile puteau fi finalizate chiar de Alpine Bau, firma careia i s-a reziliat contractul intrucat intrase in insolventa in Austria.

"Trebuia guvernul sa intervina imediat pentru finalizarea lucrarilor, pentru ca oricum banii se recupereaza de la UE si insolventa nu inseamna incetarea activitatii. Uitati-va la Hidroelectrica. A incetat sa mai produca energie?", se intreaba retoric presedintele, aflat in vizita pe santierul Arad-Nadlac.

CNADNR a reziliat contractul cu Alpine Bau la sfarsitul lunii iulie, motivul fiind intrarea in insolventa a companiei cu o luna in urma. Valoarea contractului pentru tronsonul 2 al autostrazii Arad-Nadlac, de 16,7 km, era de 96 de milioane de euro, iar lucrarile erau finalizate in proportie de 85%.

In acest moment, reprezentantii CNADNR analizeaza evaluarea lucrarilor ramase de executat, finalizarea lor fiind amanata pentru anul 2014.

"Contractele de lunga durata se continua, iar situatia rezilierii este una exceptionala si ramane la latitudinea administratorului judiciar sau poate fi determinata de contractant. Eu unul nu vad un motiv pentru reziliere, mai ales ca dureaza atat de mult procedurile de atribuire, decat in cazul in care cei de la CNADNR aveau informatii ca Alpine Bau va falimenta in curand", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru Business24.

Insolventa Alpine Bau, cel mai mare caz din Austria dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Alpine Bau, a doua mare companie de constructii din Austria dupa Strabag, are datorii de 2,56 miliarde de euro, acesta urmand sa fie cel mai mare caz de insolventa inregistrat de Austria in ultimii 60 de ani, devansand falimentul grupului industrial A-Tec Industries AG in 2010 si al cooperativei de retail Konsum in 1995.

Depunerea cererii de insolventa la un tribunal din Viena inseamna ca un administrator va revizui planul de restructurare al companiei. Alpine Bau are 6.500 de angajati, datorii de pana la 2,6 miliarde de euro si active de 661 milioane de euro, sustin creditorii.

Decizia va provoca grupului spaniol Fomentos de Construcciones y Contratas (FCC), proprietarul Alpine Bau, o lovitura de 289 milioane de euro dar va afecta si bancile, inclusiv Bank Austria si Erste Group, precum si contribuabili austrieci. Atat Bank Austria cat si Erste Group au anuntat ca au constituit provizioane de risc pentru datoriile Alpine insa deocamdata este devreme sa spuna care va fi impactul final.

O veste buna pentru Alpine este ca rivalul Porr (a treia mare companie de constructii din Austria) a anuntat ca poarta discutii pentru preluarea unora din activele Alpine Bau. In schimb, Strabag, cel mai mare grup de constructii din Austria, a informat ca nu va incerca sa cumpere niciunul din activele Alpine din motive ce tin de legislatia anti-trust.

Alpine este compania care a construit stadionul Allianz Arena din Munchen, trei stadioane in Polonia pentru campionatul european de fotbal din 2012 si hidrocentrala Tsankov Kamak din Bulgaria.

Pe langa contractul pentru tronsonul doi al autostrazii Arad-Nadlac, Alpine Bau a mai castigat in Romania un contract de reabilitare a tronsonului de cale ferata Sighisoara-Atel.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#lucrari autostrada Arad Nadlac, #Alpine Bau Arad Nadlac, #constructie autostrada Arad Nadlac , #stiri Traian Basescu