Tabara: Romania nu va intra criza alimentara

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 22:49
1459 citiri
Tabara: Romania nu va intra criza alimentara

Romania nu se va afla intr-o zona de criza alimentara, iar anul in curs se anunta unul bun din punct de vedere agricol, productia fiind suficienta inclusiv in ceea ce priveste excedentul pentru export, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, informeaza Mediafax. 

"Romania nu va fi intr-o zona de criza, asa cum pot fi tarile care sunt sub influente climatice defavorabile - si nu mai spun de celelalte, politice - exista potential bun si chiar anul in curs se anunta un an agricol bun.

Romania trebuie sa profite de ceea ce inseamna o eventuala criza la nivel mondial, si asta inseamna sa produca mai mult si sa fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja elemente comerciale externe.

Romania poate sa fie cu o balanta pozitiva pe ceea ce inseamna productia agro-alimentara", a spus Tabara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Intrebat de jurnalisti daca crede ca productia este suficienta pentru a proteja Romania de o astfel de criza, ministrul a raspuns afirmativ. "Asigur ca este suficienta si va fi suficienta, inclusiv excedentul pentru export", a spus Tabara.

Intrebat in continuare daca scumpirea carburantilor are un impact in pretul alimentelor, ministrul Agriculturii a amintit ca majorarea pretului afecteaza toate economiile, nu numai agricultura, si ca poate fi luata in calcul o interventie din partea statului privind consumul de motorina in agricultura.

"Noi avem asigurata in bugetul de stat o subventie de 1,20 lei pentru acciza la motorina, care este subventionata.

Vom lua in calcul, daca preturile vor evolua in continuare, o interventie si un sprijin pentru ceea ce inseamna consumul de motorina in agricultura.

Problema este abordata si la nivelul Consiliului European si speram ca sprijinul european sa se indrepte spre aceste perturbari care pot aparea din cauza scumpirilor carburantilor, care nu sunt numai in Romania", a spus Tabara.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca agricultura este o zona de mare interes pentru Romania "si pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o viitoare criza a alimentelor".

"Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori", le-a mai spus Basescu participantilor la Forumul de Cooperare al Golfului.

El a mentionat ca, daca ar fi exploatat, potentialul i-ar permite Romaniei sa se transforme intr-un "mare exportator de alimente". 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#valeriu tabara, #criza alimentara, #agricultura, #preturi carburanti , #stiri Traian Basescu