Tariceanu: Atitudinea sefului statului fata de taxa auto va afecta negocierile cu CE

Miercuri, 12 Martie 2008, ora 13:54
1541 citiri
Tariceanu: Atitudinea sefului statului fata de taxa auto va afecta negocierile cu CE

Premierul Tariceanu a declarat miercuri ca atitudinea sefului statului fata de taxa auto va afecta "puternic" negocierile pe care Guvernul le poarta cu CE si a respins criticile presedintelui pe care l-a acuzat de politicianism si interese electorale.

"Prin atitudinea pe care presedintele o adopta, negocierile premierului cu Comisia Europeana vor fi puternic afectate. In loc sa fim solidari in ceea ce priveste interesul Romaniei si al romanilor, exprimam pozitii de acest fel", le-a spus premierul ministrilor, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, potrivit unui comunicat. Tariceanu s-a declarat "extrem de dezamagit" de atitudinea presedintelui si a apreciat ca demersul sau este "pur politicianist si de interes electoral".


Tariceanu a respins totodata acuzele sefului statului, potrivit carora Romania ar fi incalcat Tratatul de aderare prin introducerea taxei, argumentand ca oficialii europeni nu au atentionat Romania in acest sens. "Daca Romania ar fi incalcat Tratatul de aderare, am fi fost sesizati de Comisia Europeana sau ar fi existat o decizie a Comisiei ori a Curtii Europene de Justitie in acest sens. Nu este cazul", a explicat seful Executivului.


Premierul le-a spus ministrilor ca noua formula de calcul a taxei va tine seama de toate observatiile primite si va raspunde unor cerinte: combaterea poluarii, mentinerea locurilor de munca in industria de profil, siguranta traficului, reducerea comertului ilicit cu masini la mana a doua.


"Aceasta taxa pentru poluare este in interesul romanilor. Nu cred ca Romania are interesul sa desconsidere factorul de poluare si sanatatea oamenilor si sa devenim cimitirul masinilor uzate din Europa. Acest lucru il stie si presedintele si, de aceea, ca un presedinte responsabil, ar fi trebuit sa adopte o cu totul si cu totul alta atitudine", le-a mai spus premierul membrilor Cabinetului.


Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu, printr-o scrisoare trimisa luni, sa anuleze taxa auto si sa returneze banii incasati, seful statului somandu-l pe primul-ministru sa nu-i mai desconsidere pe romani.


Presedintele invoca faptul ca UE interzice taxele vamale sau pe cele cu efect similar, sugerand ca taxa de prima inmatriculare se inscrie in aceste categorii. El mai invoca si o serie de hotarari judecatoresti ale instantelor din Romania care au dat castig de cauza celor ce au solicitat eliminarea taxei si ii solicita premierului sa ia in considerare precedentele create prin aceste decizii.


Pe langa eliminarea prevederilor referitoare la taxa auto din Codul Fiscal prin ordonanta de urgenta, seful statului ii cere lui Tariceanu sa dispuna si restituirea sumelor incasate nelegal, atentionand ca intarzierea platii acestor despagubiri poate determina statul roman sa plateasca dobanzi, afectand si mai mult bugetul.

"Apreciez absolut necesar sa limitati prejudiciile cauzate Romaniei prin neaplicarea intocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, dar si sa dispuneti in acelasi timp restituirea sumelor incasate nelegal, pentru ca dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotarari care ar impune acest lucru, exista posibilitatea, dupa cum deja am vazut in hotararile judecatoresti, de a plati dobanzi si cheltuieli de judecata aferente proceselor desfasurate in instantele nationale, care vor diminua si mai mult veniturile bugetare", argumenteza Basescu.


In scrisoare, Basescu precizeaza ca are aceasta pozitie in calitate de "garant privind aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii".


"Incetati sa-i mai desconsiderati pe romani, pentru ca odata intrati in Uniunea Europeana romanii sunt aparati si de institutiile europene impotriva oricarui act ilegal si abuziv al Guvernului Romaniei. Sper intr-o actiune a dumneavoastra responsabila si imediata, pentru respectarea drepturilor romanilor care, din pacate, sunt cei ce suporta si vor suporta consecintele unor astfel de masuri care incalca legislatia, jurisprudenta comunitara si practica instantelor judecatoresti din Romania", ii mai transmite Basescu lui Tariceanu.


Demersul presedintelui vine in conditiile in care Camera Deputatilor a adoptat motiunea simpla a PD-L care contine aceleasi solicitari, care nu au fost insa luate in considerare de Guvern. PD-L a initiat si o motiune de cenzura, ca sanctiune pentru ca Guvernul nu a dispus anulare taxei si restituirea banilor, insa nu a reusit sa adune numarul de semnaturi necesare, astfel ca au anuntat ca vor depune o plangere impotriva premierului.