Terenurile lui Basescu. Omul care a intermediat afacerea explica tranzactiile pe traseul de la Nana la Fundulea

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:13
2998 citiri
Terenurile lui Basescu. Omul care a intermediat afacerea explica tranzactiile pe traseul de la Nana la Fundulea

Premierul Ponta a anuntat ca o comisie Parlamentara ancheteaza cumpararea celor 290 de hectare de teren agricol de catre familia Basescu, in urma unor probleme juridice investigate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Adrian Radulescu, consilierul prezidential pe probleme de agricultura, cel care a sfatuit-o pe Ioana Basescu sa cumpere terenul din Calarasi, explica circuitul terenurilor de la Nana la Fundulea si invers.

Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Romaniei, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca a devenit proprietara a 290 de hectare de teren agricol la Nana, in Calarasi. Pentru acest teren, familia Basescu a platit 1,3 milioane de euro printr-un imprumut la banca pe care l-a accesat Ioana, singura din familie eligibila pentru un credit la banca.

Adrian Radulescu, consilierul prezidential pe probleme de agricultura, a analizat calitatea terenului si provenienta lui. El a explicat pentru Business24 ca acest terenu nu are nici o legatura cu ancheta ANRP, care se refera la transferul intre localitati.

"Nu are nicio legatura. In ancheta ANRP este vorba de niste retrocedari pe legea 243/2005 si se refera la transferul de teren intre localitati. Aici discutam de o vanzare-cumparare intre o persoana juridica care detinea terenul si o persoana fizica. Nu a fost teren din retrocedare, nu a fost teren de la primarie. Sunt toate luate pe legea 18/1991 de catre cetateni ai comunei Nana si care, in decursul anilor l-au vandut. Institutul de la Fundulea nu a avut niciodata teren la Nana. Nana a luat teren la Fundulea pentru cei care au cerut teren la Nana si le-a dat la Fundulea. Nu teren de la Nana, ci teren la Fundulea. Deci, eu aveam sa primesc teren la Nana si in loc sa imi dea la Nana mi-au dat la Fundulea", a declarat Adrian Radulescu.

In plus, acesta a completat ca terenul nu este nici teren retrocedat, nici de la primarie, ci a apartinut locuitorilor din Nana.

"Sunt toate luate pe legea 18/1991 de catre cetateni ai comunei Nana care in decursul anilor l-au vandut. Institutul de la Fundulea nu a avut niciodata teren la Nana. Nana a luat teren la Fundulea pentru cei care au cerut teren la Nana si le-a dat la Fundulea. Nu teren de la Nana, ci teren la Fundulea. Deci, eu aveam sa primesc teren la Nana si in loc sa imi dea la Nana mi-au dat la Fundulea. Daca presedintele ar fi cumparat un teren care ar fi apartinut locuitorilor din comuna Nana dar care ar fi fost dat in Fundulea, cu siguranta facea cazul acestei anchete", a completat Radulescu.

Un alt argument invocat de consilierul prezidential este acela ca ancheta ANRP a avut loc in 2012, iar presedintele a cumparat terenurile in primele zile ale lunii septembrie.

"Eu doua lucruri am verificat acolo: nu credeam ca exista atata suprafata la un loc si am vrut sa vad provenienta terenului. Apartinea locuitorilor si care li s-a redat terenul conform legii 18. Va garantez ca nu are legatura cu absolut nimic", a precizat consilierul prezidential.

Basescu: Cu salariul de presedinte, bancile mi-au refuzat creditul ipotecar

Presedintele Romaniei a declarat ca fiica lui Ioana, de profesie notar a fost singura din familia Basescu acceptata de banci pentru un credit ipotecar. Seful statului a fost cel care a convins-o sa cumpere cele 290 de hectare de teren din comuna Nana.

"Eu mi-am dorit sa cumparam pamant, bancile nu mi-au acordat mie credit. Creditul a fost garantat cu pamantul. Este credit ipotecar pentru agricultura. Imi doresc sa reusesc sa trec pamantul pe numele meu", a declarat Traian Basescu intr-o conferinta de presa.

Seful statului a precizat ca terenul a fost achizitionat cu un credit de la banca, la dobanda practicata pe piata si ca a garantat chiar cu terenul agricol achizitionat. Ioana Basescu va plati 30.266 de lei (6.800 de euro) rata lunara la banca.

"Un notar tanar ca Ioana cu greu face sumele astea. Am vazut si eu conditiile in care se face creditarea. Cu salariul de presedinte nu am reusit sa obtin un credit la banca", a completat Basescu.

Ioana Basescu, fiica cea mare a sefului statului, a cumparat 290 de hectare de teren agricol in comuna Nana din judetul Calarasi, de la o firma cu actionariat italian. Pentru acest teren, familia Basescu a scos din buzunar 1,36 de milioane de euro, la un pret de 4.700 de euro pe hectar.

Basescu, vecin cu Elena Udrea

Un alt politician care si-a anuntat intentia de a investi in agricultura este Elena Udrea, cu care presedintele ar putea chiar fi vecin. Fostul ministru al Turismului are planuri mari in acest domeniu: vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de livezi. A facut deja demersurile pentru a cumpara 500 de hectare de teren in judetele Calarasi, Teleorman si Buzau. Si nu se opreste aici.

Fostul ministru al Turismului vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de teren agricol pe care sa planteze meri, peri, dar si cereale. In plus, vrea sa acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe si chiar pentru o fabrica de conserve.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Radulescu terenuri Basescu, #ancheta terenuri Basescu, #Basescu agricultor , #stiri Traian Basescu