Traian Basescu a promulgat Legea salarizarii unitare

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 13:28
1266 citiri
Traian Basescu a promulgat Legea salarizarii unitare

Presedintele Traian Basescu a promulgat joi Legea salarizarii unitare si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, potrivit unui comunicat al Presedintiei. 

Curtea Constitutionala a respins miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarile liberalilor pe Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si Legea salarizarii unice, considerand ca acestea sunt constitutionale in masura in care anumite prevederi nu incalca Legea fundamentala.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, cu majoritate de voturi, ca "Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie", se arata in comunicatul CCR de miercuri.

De asemenea, judecatorii au stabilit ca "Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice este constitutionala in masura in care prevederile art.41 alin.(2) lit.e) din lege, criticate prin obiectia de neconstitutionalitate, nu se refera la cazurile in care Legea fundamentala admite in mod expres cumulul de functii".

In ceea ce priveste Legea educatiei nationale, judecatorii arata ca, in urma deliberarilor, nu s-a obtinut majoritatea de voturi pentru a lua o decizie, astfel incat discutiile vor fi reluate pe 18 noiembrie.

 

Initial, CCR trebuia sa se pronunte pe 28 octombrie pe cele trei legi, dar a amanat dezbaterile pentru 9 decembrie, avand in vedere "complexitatea problemelor juridice care fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta".

Intre timp, judecatorii au admis cererea de preschimbare a termenului pentru 4 noiembrie. 

 

#basescu, #lege, #salarizare, #traian, #unitara , #stiri Traian Basescu