Traian Basescu: Pana la finele lui 2015 am putea avea o piata digitala unica in UE

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 20:50
1714 citiri
Traian Basescu: Pana la finele lui 2015 am putea avea o piata digitala unica in UE

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca in cadrul lucrarilor Consiliului European a fost abordata tema cresterii competitivitatii in Europa prin dezvoltarea economiei digitale, luandu-se in calcul posibilitatea ca pana la finele anului 2015 sa existe la nivelul Uniunii Europene o piata digitala unica.

"Sigur ca suntem de acord ca pana in 2015, pana la sfarsitul anului, sa avem o piata digitala unica in UE, dar am semnalat - si s-a consemnat in concluziile Consiliului - ca exista disparitati care creeaza din capul locului inechitati. Si aici, in mod categoric, Romania trebuie sa-si asume recuperarea decalajelor din punct de vedere infrastructura. Al doilea palier de actiune priveste stabilirea unui cadru normativ, respectiv de politici publice europene, capabil sa faciliteze dezvoltarea componentei digitale a economiei. Dupa cum bine stiti, din punct de vedere al componentei digitale, totul se rezuma in momentul de fata la reglementari nationale", a spus Basescu.

Totusi, seful statului a precizat ca "Romania nu va accepta o reglementare generalizata in detaliu, iar Guvernul va trebui sa-si ia mandat pentru ca in Consiliu sa adapteze limita de reglementare si la interesele noastre".

"Noile norme trebuie sa nu afecteze nivelul de competitivitate al operatorilor romani si aici va trebui stabilit raportul de competente intre nivelul european si cel national in materie de reglementare. Va fi principala misiune a celor care reprezinta Guvernul Romaniei in Consiliu, sa apere punctul de vedere al autoritatilor romane de reglementare. Am convenit ca obiectivul de creare pana in 2015 a pietei unice digitale presupune stabilirea unor garantii legislative si administrative solide pentru protejarea datelor cu caracter personal. Este una din marile chei ale reusitei unificarii sau realizarii pietei unice digitale in Uniunea Europeana", a subliniat Traian Basescu.

Presedintele a punctat ca, in Romania, procesul de dezvoltare a infrastructurii digitale pe banda larga este "in plin avant", desi doar 46% dintre romani au acces la o astfel de infrastructura in acest moment.

"Insa e bine ca s-au facut pasi decisivi pe una din solutiile de crestere a competitivitatii si acest lucru este foarte bun, mai ales ca este la indemana tuturor statelor, cele dezvoltate sunt deja la un stadiu care le permite unificarea pietei digitale, iar cele ca Romania, care au o ramanere in urma din punct de vedere al dezvoltarii infrastructurii digitale, pot sa o recupereze foarte rapid, avand in vedere costurile raportate la resursele financiare pe care chiar UE le pune la dispozitie prin programele de coeziune, prin fondurile alocate coeziunii. In ceea ce priveste piata unica digitala, s-au abordat cateva aspecte legate de dezvoltarea infrastructurii de banda larga, proces care in Romania este in plin avant si, asa cum spuneam si la plecarea din tara, este adevarat ca in Romania doar 46% din cetateni, din utilizatori au acces la o infrastructura de banda larga, comparativ cu tarile dezvoltate, unde 70%-80% din cetateni sunt utilizatori ai unor sisteme digitale", a spus seful statului.

Traian Basescu a aratat ca pe langa dezvoltarea infrastructurii digitale de banda larga, un alt obiectiv ce trebuie avut in vedere este cel reprezentat de facilitarea accesului la noile tehnologii, spre exemplu 4G.

"Consiliul European a stabilit ca agenda digitala este prioritara pe agenda de reglementare a Consiliului UE, deci guvernele acum, in Consiliu, trebuie sa se ocupe prioritar de problematica de reglementare a acestei piete unice. In ceea ce ne priveste, am sustinut ca potentialul de crestere al economiei digitale nu poate fi valorificat in conditiile competitiei internationale actuale daca nu se acorda atentia cuvenita reducerii disparitatilor si decalajelor", a sustinut el.

In opinia presedintelui, competitivitatea la nivelul Uniunii Europene este afectata si de costul mare al energiei in comparatie cu cel din SUA sau China.

"A fost un Consiliu linistit, dar important, in mod categoric, mai ales ca a abordat extrem de adanc problema competitivitatii legata de dezvoltarea economiei digitale. Este una din solutii, in care eu cred foarte mult si probabil toti liderii europeni cred foarte mult ca Europa isi poate creste competitivitatea prin dezvoltarea unei economii digitale. Probabil ca al doilea pilon, candva, si va trebui sa-l discutam - eu tot incerc sa pun pe agenda un asemenea subiect-, al doilea element care scade competitivitatea UE este costul energiei, care e mai ridicat decat in Statele Unite, decat in China, decat in zonele marilor nostri competitori", a spus Basescu.

Sefii de stat si de guvern din UE s-au intalnit joi si vineri la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale.

#Basescu piata digitala, #Romania piata digitala , #stiri Traian Basescu