Traian Basescu: Regionalizarea a inceput prost

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 08:40
2485 citiri
Traian Basescu: Regionalizarea a inceput prost

Presedintele Traian Basescu a declarat ca reforma regionalizarii a inceput "prost" si "invers", in dezbaterea publica vorbindu-se de numirile de guvernatori, desi in primul rand trebuie realizata infrastructura necesara acestui sistem.

"A inceput prost, a inceput cu numirile de candidati la functia de guvernatori (...) Nu poti sa spui asta e legea, asta e guvernatorul si de maine avem regiune. Pentru ca ceea ce trebuie sa faci in primul rand este sa trebuie sa comasezi si sa electronizezi arhivele. Trebuie luate din toate orasele, din toate comunele si facute arhiva electronica. S-a pornit practic, cel putin in dezbaterea publica, invers. Se pune guvernatorul, dar tu nu ai infrastructura. Pai acea structura nu va putea functiona pana nu ai toate bazele de date intr-un sistem computerizat astfel incat sa poti accesa de la orice primarie de comuna orice date", a afirmat marti Basescu la Digi 24.

El a subliniat ca in primul rand trebuie data legea privind regiunile cu termen de timp de "trei-patru ani" pentru realizarea structurii informationale necesare, iar apoi organizate urmatoarele alegeri locale din 2016 pe acest nou sistem.

De asemenea, Basescu a avertizat ca intarzierea reformei duce si la reducerea sansei de a avea urmatoarele alegeri locale organizate in baza noii formule administrative.

"Maine daca ii pui guvernatori la Brasov si mai pui si unul la Sibiu, nu faci nimic pentru ca nu ai infrastructura (...) Sunt costuri si practic o electronizare a tarii", a afirmat Basescu.

Intrebat despre Klaus Johannis si polemica privind intrarea acestuia in PNL pentru a obtine posibilitatea ca orasul Sibiu sa fie capitala Regiunii centru, Basescu a spus despre acesta ca e 'un primar bun" si ca poate fi si un bun guvernator de regiune, cu conditia sa aiba o "regiune functionala".

Basescu a mai amintit ca impreuna cu Guvernul lui Emil Boc incepuse pregatirea acestei reforme, cu 12 sau 14 regiuni, urmand sa fie adoptata prin asumarea de responsabilitate a Guvernului in Parlament, insa nu s-a reusit din cauza opozitiei UDMR, care dorea Þinutul Secuiesc.

#Traian Basescu regionalizare, #Traian Basescu guvernatori regiuni , #stiri Traian Basescu