Turcia asteapta vizita lui Basescu pentru semnarea parteneriatului strategic

Miercuri, 31 August 2011, ora 20:01
1539 citiri
Turcia asteapta vizita lui Basescu pentru semnarea parteneriatului strategic

Turcia are in vedere semnarea declaratiei de parteneriat strategic cu Romania cu prilejul vizitei pe care presedintele Traian Basescu urmeaza sa o faca la Ankara, a declarat, miercuri, la Bucuresti, ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, potrivit Newsin.

Eeful diplomatiei de la Ankara a participat, miercuri, la reuniunea anuala a diplomatiei romane. La randul sau, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a afirmat ca cele doua parti au convenit sa continue intr-un ritm cat mai alert negocierile pentru formalizarea parteneriatului strategic.

"Romania este pentru Turcia atat un vecin, cat si un prieten si un partener economic important", a afirmat ministrul Ahmet Davutoglu. El a adaugat ca relatiile dintre Turcia si Romania se situeaza la un nivel de perfectiune, atat in plan econmomic, politic, cat si cultural.

"Relatiile noastre economice isi revin pe zi ce trece si sper ca intr-o perioada cat mai scurta de timp sa atingem obiectivul de 10 miliarde de dolari al schimburilor comerciale", a mentionat ministrul turc de externe. El a aratat ca numarul firmelor turcesti care isi desfasoara activitatea in Romania a atins cifra de 6.000.

La randul sau, ministrul Teodor Baconschi a aratat ca Turcia este al cincilea partener economic al Romaniei. "Am trecut de pragul celor 7 miliarde de dolari de schimburi comerciale anuale inainte de criza, in 2009 am coborat, dar exista din nou o revenire spre 7 miliarde anul acesta", a spus seful diplomatiei romane.

El a adaugat ca si-a propus impreuna cu ministrul turc de externe sa contribuie pe cat posibil la atingerea unei bare de 10 miliarde de dolari schimburi intre Romania si Turcia.

"Tarile noastre pot conlucra mult mai activ in domenii precum reforma si refacerea infrastructurii de sanatate, Turcia are spitale private foarte performante, ne propunem sa preluam si experienta Turciei in domeniul turismului, primind anual un numar de turisti cat jumatate din populatia sa, cu un venit de 30 miliarde de dolari", a mai declarat ministrul Teodor Baconschi.

El a adaugat ca exista foarte multe interese convergente si puncte comune pe agenda bilaterala, iar Romania sprijina in continuare proactiv parcursul spre UE al Turciei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traian basescu, #turcia, #parteneriat , #stiri Traian Basescu