TVA de 5 la suta pe alimente, inutila daca nu se aplica de la producator la vanzator

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:58
1837 citiri
TVA de 5 la suta pe alimente, inutila daca nu se aplica de la producator la vanzator

Reducerea taxei pe valoarea adaugata la 5 la suta pentru alimentele de baza nu este eficienta, decat se va aplica pe toata filiera produsului, potrivit specialistilor in domeniu. 

Miercuri, Senatul au decis ca taxa pe valoarea adaugata in cazul alimentelor de baza (paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale) sa ramana la 5%, asa cum fusese decis in luna octombrie a anului trecut, refuzand sa faca modificarile cerute de presedintele Traian Basescu in momentul cand a trimis legea spre reexaminare.

Astfel, 53 de senatori au votat "pentru", 46 "impotriva", iar unul s-a abtinut.

Insa, potrivit lui Stefan Nicolae, presedintele Agrostar (Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe), legea, in forma actuala, nu va da rezultatele scontate.

"Daca nu reducem TVA si la producatorul agricol si la comerciant, ca sa avem, intr-adevar, realizarea celor doua scopuri: pana la urma, inseamna combaterea evaziunii cel putin pe zona cerealelor si, pe de alta parte, inseamna capitalizarea si micsorarea pretului la consumator. Altfel, nu se va rezolva nimic", a declarat Nicolae, pentru Ziare.com.

"Daca vom merge pe micsorarea TVA numai la sistemul de procesare, va fi doar o singura structura in castig: procesatorii. In rest, nu va mai castiga nimeni, nici macar consumatorii, pentru ca preturile nu vor scadea", a precizat presedintele Agrostar.

Nicolae sustine ca TVA trebuie redusa ca in tarile europene, pe toata filiera, de la cel care "pune samanta in pamant", la cel care fabrica painea si cel care o vinde, de exemplu.

Pe de alta parte, el crede ca exista mari sanse ca legea sa treaca, in forma actuala, si de Camera Deputatilor, deoarece exista o presiune foarte mare in acest sens.

"O sa ne spunem si noi un punct de vedere la Comisia pentru Agricultura la Camera si speram sa se tina cont, pentru ca, altfel, nu va avea efectul scontat", a explicat Nicolae.

Citeste continuarea pe ziare.com

#alimente, #producator, #vanzator, #tva, #TVA la alimente, #reducerea TVA , #stiri Traian Basescu