UE, gata sa negocieze cu Romania un ajutor financiar

Marti, 10 Martie 2009, ora 09:13
1623 citiri
UE, gata sa negocieze cu Romania un ajutor financiar

Uniunea Europeana este gata sa negocieze cu Romania un ajutor financiar pentru a-i sustine economia in fata impactului crizei financiare globale, a declarat luni comisarul european pentru afaceri monetare Joaquin Almunia, citat de Reuters.

Ajutorul va proveni dintr-un fond special al UE din care deja s-au alimentat Ungaria si Letonia, un fond instituit pentru membrii UE care nu fac parte din zona euro si care au probleme cu balanta de plati.

"(Romanii - n.r.) sunt interesati de cooperarea pe care am avut-o cu Letonia si Ungaria", a declarat Almunia la o conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea ministrilor de finante din zona euro.

Dupa ce aceste doua tari s-au confruntat cu dezechilibre financiare, Ungaria a primit 6,5 miliarde de euro din acest fond, iar Letonia 3,1 miliarde ca parte a unui pachet mai larg de intrajutorare sprijinit de Fondul Monetar International.

Multi investitori si-au redus expunerea in tarile Europei Centrale si de Est de teama ca ele vor fi cu precadere lovite din plin de criza financiara globala. "Va trebui sa purtam discutii cu autoritatile romane, cu FMI.

Va trebui sa le estimam nevoile financiare si sa stabilim lista de conditii", a declarat Almunia. Ca o conditie pentru imprumut, FMI si UE au cerut Ungariei si Letoniei sa-si inaspreasca politicile fiscale, o cerere care probabil nu va fi populara in Romania, tara ce s-a confruntat cu proteste publice fata de consecintele crizei, noteaza Reuters.

FMI a anuntat ca o misiune a sa va veni miercuri in Romania pentru discutii despre un potential program de ajutor. Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca tara are nevoie de finantare externa pentru a preveni o criza in sectorul ei privat.

Almunia a respins o propunere a ministrului austriac de finante de a suplimenta fondul pentru statele UE din zona non-euro, in conditiile in care anul trecut fondul a fost deja marit de la 12 miliarde la 25 de miliarde de euro.

"Deocamdata avem resurse care sunt mai mult decat suficiente pentru a veni in intampinarea nevoilor de inca o contributie europeana, in contextul cu Romania", a spus Almunia. "Nu cred ca va trebui sa mergem dincolo de limitele din prezent, chiar daca vom primi noi cereri din partea altor tari", a adaugat Almunia.

Almunia si Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup, care ii regrupeaza pe ministrii de finante din zona euro, au repetat ca nu ar trebui sa existe o abordare regionala in ajutarea tarilor central si est-europene, insistand asupra faptului ca orice sprijin trebuie sa fie analizat de la caz la caz. "Refuzam sa acceptam ca ei reprezinta un bloc - aceasta nu mai e valabil de la caderea Zidului Berlinului. Vom rezista in fata oricarei tentative de divizare a Europei, avem o solidaritate in UE", a declarat Juncker intr-o conferinta de presa.

#almunia, #conditii, #fonduri, #letonia, #romania, #salvare, #ue, #ungaria , #stiri Traian Basescu