Vintu: Daca Traian Basescu nu se transforma intr-un partener de dialog, tara risca destructurarea

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 12:49
1688 citiri
Vintu: Daca Traian Basescu nu se transforma intr-un partener de dialog, tara risca destructurarea

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a declarat vineri seara, la Antena 3, ca este nevoie de efortul conjugat al fortelor politice pentru scoaterea Romaniei din criza, insa in cazul in care Traian Basescu refuza dialogul, "tara risca destructurarea", iar presedintele "trebuie suspendat", informeaza NewsIn.

Sorin Ovidiu Vintu a tinut sa precizeze ca are deplina incredere in institutiile democratiei romanesti, in Parlamentul Romaniei "chiar daca majoritatea populatiei desfide activitatea acestei institutii".

"Pentru mine Parlamentul reprezinta institutia fundamentala. Am atat de mare incredere in Parlament, incat atunci cand am spus ca domnul Basescu mai are trei luni, m-am bazat pe activitatea opozitiei parlamentare", a spus Vintu.

Omul de afaceri spune ca pentru iesirea din criza Romania are nevoie de "efortul colectiv al intregii natii, inclusiv al opozitiei parlamentare, inclusiv a mogulilor rai".

"Daca Traian Basescu nu intelege ca este nevoie de un efort conjugat de scoatere a Romaniei din criza, atunci domnul presedinte Traian Basescu trebuie suspendat (...) Din momentul in care se constituie o majoritate parlamentara, o coalitie de uniune nationala, si presedintele refuza acceptarea acestei solutii propuse de Parlamentul Romaniei, atunci domnia sa nu se mai califica sa conduca aceasta tara (...) Suntem obligati, daca nu facem acest lucru, daca domnul Traian Basescu nu se va transforma intr-un partener de dialog, aceasta tara risca inclusiv destructurarea", a spus Vintu.

In opinia lui SOV, "nimic nu este mai periculos pentru destinul acestui stat decat prelungirea sine die a crizei economice".

"Credeti ca poate cineva accentua criza mai mult decat Guvernul Boc?", a spus Vintu, adaugand ca a sperat "din toata inima" ca opozitia din Romania, impreuna cu elemente ale actualei puteri parlamentare, sa voteze demiterea actualului Guvern.

Omul de afaceri este de parere ca reechilibrari bugetare trebuiau facute, intrucat deficitul bugetar era mare.

"In orice stat din lumea asta s-au facut ajustari de acest tip, cu reduceri mai mici, cu disponibilizari masive. Deficitul balantelor statelor este urias in toata lumea asta. Anul viitor veti vedea la nivel planetar o inflatie galopanta in multe state pe care noi le consideram solide", a atras atentia Vintu, aratand ca "criza mondiala este departe de a se fi incheiat, de aceea avem nevoie cu adevarat de unitate nationala, pentru a depasi acest moment".

S.O.Vintu a acuzat conditiile neprielnice pentru afaceri din Romania din acest moment.

"Nu mai fac afaceri in Romania in aceasta perioada, pana se schimba climatul, pana cand statul ma va incuraja sa creez noi locuri de munca, noi surse de profit pentru bugetul statului. In clipa de fata am toate afacerile blocate", a spus Vintu.

In opinia sa, una dintre masurile urgente pe care ar trebui sa le ia statul roman ar fi, in primul rand, ridicarea presiunii creditelor de pe umerii populatiei pe o perioada de timp.

In al doilea rand, prin masuri fiscale, trebuie incurajata aparitia unitatilor de productie agricole, de procesare a agriculturii. TVA-uri mai mici, impozite mai mici si CAS-uri mai mici pentru salariatii care lucreaza in astfel de unitati de productie.

"Noi suntem obligati sa ne refacem capacitatea de a produce. Este singurul domeniu in care ne putem califica pentru a produce, data fiind forta de munca extrem de bine calificata - aproape 50% dintre cetatenii tarii locuiesc la tara. Avem inlesniri de la UE - in momentul in care o familie tanara se relocheaza de la oras la tara, ea primeste automat 25.000 de euro din fondurile europene. Guvernul Romaniei trebuie sa dea tinerilor aceste facilitati puse la dispozitie de fondurile europene. Sapte miliarde de euro ne-a pus la dispozitie UE pentru a reloca tinerii la tara sa dezvolte capacitati de productie. Nu stiu daca s-au cheltuit sau nu", a spus Vintu.

El a mai adaugat ca exista si posibilitatea obtinerii de credite de 25.000 de euro - garantate de statul roman - pentru a deschide o mica afacere.

"Trebuie sa ne dezvoltam, sa ne refacem capacitatile tarii de a produce. Nu avem capacitatea tehnologica sa ajungem tarile avansate din urma si atunci mergem cu ce putem face. Facem mancare", a explicat omul de afaceri.

"Insa este o greseala sa ne ducem sa ne batem pentru piata europeana. Piata europeana este excesiv de protectionista. Ne pun noua in fata faptul ca nu avem... si ne rejecteaza absolut toata mancarea. Sau aproape toata. In cazul in care ne orientam catre Est, avem Rusia, avem China, avem India, avem peste 4 miliarde de oameni in Est", a completat Vintu.

O a treia masura ar fi lansarea unui mare program de investitii. Lansarea unui proiect de constructie de 150.000 de case, gata mobilate, cu tot ce trebuie, la cheie care sa intre in fondul locativ de stat.

"Statul trebuie sa le faca si sa le inchirieze pe sume modice la 150.000 de familii. Avantajele sunt enorme. Aceasta comanda lansata de economia nationala ar pune in miscare sute de industrii. Am putea debloca sistemul bancar. Un proiect de asemnea anvergura ar putea beneficia de imprumuturi bancare", a spus S.O.Vintu. 

 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#agricultura, #basescu, #criza, #deficit, #iesire, #investitii, #masuri, #vantu, #vintu , #stiri Traian Basescu