Deloitte: Oferta publica secundara a Transelectrica afecteaza investitiile

Luni, 18 Iunie 2012, ora 15:48
1676 citiri
Deloitte: Oferta publica secundara a Transelectrica afecteaza investitiile

Recent incheiata oferta publica secundara a Transelectrica nu a intarit in niciun fel accesibilitatea fondurilor pentru dezvoltare.

Din contra, ea a slabit si mai mult capacitatea societatii de a atrage finantari pentru proiectele de investitii pe termen lung, a declarat un consultant al companiei Deloitte, Valeriu Binig.

Declaratia lui Valeriu Binig a fost facuta in cadrul Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est - FOREN.

"Recent incheiata oferta publica secundara care a mai scos din mainile statului un nou pachet de actiuni nu a intarit in niciun fel accesibilitatea fondurilor pentru dezvoltare, din contra, a slabit si mai mult capacitatea societatii de a atrage finantari pentru proiectele de investitii pe termen lung. Mai mult, modelul actual de reglementare bazat pe imprumuturi si rambursarea lor pe baza unui tarif crescut doar la punerea in functiune a investitiei va duce la imposibilitatea atragerii de noi credite", a afirmat Valeriu Binig.

Potrivit unei analize realizate privind prioritatile pentru Strategia energetica a Romaniei realizata de autoritati, expusa de reprezentantul Deloitte, Transelectrica nu va reusi sa implementeze in timp necesar proiecte de investitii in linii noi.

Planul de perspectiva pentru reteaua nationala de transport din stategia energetica a Romanei presupune o sarcina "uriasa" pentru Transelectrica, a adaugat Binig.

"In viziunea autorilor strategiei, principala provocare pentru sistemul electro-energetic romanesc la ora actuala este reprezentata de regandirea si implementarea unui plan de perspectiva pentru reteaua de transport care sa acomodeze penetrarea capacitatilor de productie necontrolabile din sud-estul tarii. Daca regandirea se poate baza pe rularea unor scenarii cu puteri mult marite instalate special in Dobrogea, implementarea unui astfel de plan este o sarcina uriasa pentru intreaga societate romaneasca, nu numai pentru Transelectrica", este mentionat in document.

Potrivit reprezentantului Deloitte, este necesara o reforma a cadrului de reglementare pentru acest proces investitional, care sa includa recunoasterea timpurie a investitiilor in derulare precum si contributia altor factori - stat, utilizatorii de retea - la acest efort investitional.

"Redirectionarea profitului in alte activitati desfasurate de Transelectrica si atent reglementate si monitorizate de ANRE poate fi o solutie. Este aplicata si in alte tari", a precizat acesta.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Transelectrica oferta publica secundara, #Transelectrica investitii , #Investitii