Transelectrica vrea certificate verzi pentru modernizarea retelei de distributie

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:24
1743 citiri
Transelectrica vrea certificate verzi pentru modernizarea retelei de distributie
Sursa foto: Dcnews.ro

Operatorul sistemului energetic national Transelectrica (TEL) cere Guvernului sa primeasca o parte din schema de sprijin prin certificate evrzi acordata energiilor regenerabile, pentru a obtine astfel o parte din fondurile necesare dezvoltarii retelelor de transport al energiei.

"Propunerea Transelectrica este ca o parte din certificatele verzi acordate productiei energiei din surse regenerabile sa fie directionata catre companie. Astfel, ar obtine o parte din cele 600 milioane de euro necesare intaririi retelei electrice", potrivit unor surse din sistem.

Guvernul va amana, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea a cate unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale si pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista "cresterea necontrolata" a pretului electricitatii.

Transelectrica ar trebui sa primeasca o parte din certificatele verzi care vor fi suspendate de la tranzactionare in perioada 2013-2016.

La sfarsitul lunii trecute, directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan, declara ca producatorii de energie din surse regenerabile, carora statul nu le-a impus nicio obligatie, ar putea sau ar trebui sa fie constransi sa cedeze o parte din ajutorul primit de la stat pentru dezvoltarea retelelor electrice, pentru ca ar fi "spre binele lor".

Constructia tot mai multor unitati de productie a energiei din surse alternative a inceput sa puna o presiune semnificativa. Problema Transelectrica este ca majoritarea centralelor regenerabile este concentrata in sud-estul tarii, iar pentru evacuarea energiei catre consumatorii din alte regiuni este nevoie de constructia unor linii noi de transport. Investitia in aceste linii de transport este evaluata la 600 milioane de euro.

Legislatia in vigoare nu prevede nicio obligativitate pentru producatorii de energie din surse regenerabile pentru sprijinirea investitiiei in liniile electrice de transport, precum nici pentru asigurarea reglajului sistemului. Energia alternativa fiind fluctuanta, in special cea eoliana si cea solara, pentru echilibrarea sistemului este nevoie de capacitatile conventionale, respectiv hidrocentrale si termocentrale pe gaze sau carbuni.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Investitiile derulate in constructia de unitat de productie a energiei verzi depasesc trei miliarde de euro, fiind realizate in principal de companii private.

#certificate verzi Transelectrica, #investitii retea Transelectrica, #retea distributie energie regenerabila, #dezvoltare retea distributie energie , #Investitii