Ce se intampla la Transelectrica? A cincea decapitare intr-un singur an

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 14:49
2287 citiri
Ce se intampla la Transelectrica? A cincea decapitare intr-un singur an

Asa cum anticipam in urma cu cateva luni, directorul general al Transelectrica, Andrei Benghea Malaies, a avut zilele numarate in fruntea companiei.

Astfel, Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica, ales in luna noiembrie, care l-a desemnat pe Andrei Benghea Malaies in functia de director general, a decis joi schimbarea din functie a acestuia si numirea lui Gheorghe Stefan la conducerea companiei, acesta fiind pana de curand directorul general al Hidroelectrica.

Energy-Center a prezentat in exclusivitate manevrele la care s-a pretat directorul general provizoriu (la vremea respectiva), Andrei Benghea Malaies, in mai putin de o luna, in scopul detinerii controlului absolut asupra Transelectrica, societate care asigura nu numai transportul energiei electrice, ci si serviciile de sistem, fiind in acelasi timp actionarul majoritar al OPCOM-operatorul pietei de energie electrica din Romania.

Miza acestor eforturi nu era alta decat cifra de afaceri de peste un miliard de dolari a Transelectrica, din care o jumatate de miliard de dolari se regaseste in serviciile asigurate de aceasta, respectiv in investitiile ce urmeaza a fi realizate in viitorul apropiat. Dupa modelul Hidroelectrica, a carui capusare a inceput exact de la necesarul de investitii, Transelectrica risca sa devina noua "Oaie de muls" a energeticii romanesti.

Transelectrica face parte din randul societatilor de stat care urmeaza a avea administrator si management privat, inca din luna mai a acestui an, fapt pentru care pozitia noului director ar putea fi tot una de tranzitie. Amintim ca in decursul a circa un an de zile, transportatorul national de energie a avut nu mai putin de cinci directori, situatie care confirma in mare parte afirmatiile noastre de mai sus. Motivele schimbarii domnului Malaies pot fi multe, cert este ca scaunul ocupat de el a fost adjudecat pe cai mai putin ortodoxe.

Cum a ajuns Andrei Benghea Malaies la carma Transelectrica

Redam mai jos o parte din analiza Energy-Center, realizata in luna noiembrie a anului trecut, referitoare la modul in care Andrei Benghea Malaies a ajuns in fruntea Transelectrica.

In data de 24 octombrie, printr-o decizie a Consiliului de Administratie, Andrei Benghea Malaies a fost numit cu titlu de provizorat in functie de director general al Transelectrica, schimbandu-l astfel pe Marius Mateescu. Amintim ca domnul Benghea era pana la data respectiva membru in CA din partea Fondului Proprietatea, care detine la Transelectrica un pachet de aproape 14% din actiuni. Primul semn de intrebare vine tocmai din aceasta situatie: cum accepta statul roman, in speta Ministerului Economiei, numirea unui director din partea unui actionar minoritar, in conditiile in care participatia statului este de peste 58 % in actionariatul societatii? Intrebare fara raspuns, deocamdata.

Interesant este ca in Consiliul de Administratie care a numit noua conducere a Transelectrica, inclusiv domnul Andrei Benghea Malaies s-a votat pe el insusi in functia de director general, cu toate ca obligatia lui legala era aceea de a se abtine de la vot. Odata instalat in functia suprema, fie ea si provizorie, domnul director se prevaleaza de un asa zis ordin al Ministerului Economiei si comunica faptul ca este imputernicit sa scoata (sau sa traga pe linie moarta) din societate toti oamenii adusi in ultimii 2-3 ani, de catre precedentele echipe de conducere. Evident, in locul lor trebuia readusa vechea garda, mult mai versata in problemele sistemului energetic national.

Zis si facut. In sedinta Consiliul de Administratie din 31 octombrie 2012 se propune schimbarea organigramei si se iau alte decizii privind competentele directorului general. Cea mai importanta problema, arzatoare de altfel, a fost stabilirea salariului directorului general la suma de 18.155 lei, adica peste 181 de milioane lei vechi, cu caracter temporar insa, "pana la aprobarea de catre AGA a limitelor generale ale remuneratiilor directorului general, justificate pe studii efectuate in acest sens, urman ca eventualele diferente acordate in plus fata de limitele aprobate de AGA sa fie restituite de catre directorul general". Suna bine, cine centreaza, cine da cu capul?

Ceea ce trebuie remarcat vizavi de CA din 31 octombrie este faptul ca procesul verbal s-a semnat prin fals. Mai precis, domnul Andrei Benghea Malaies a semnat procesul verbal in numele si pentru Mircea Ciopraga (un alt membru al CA) neavand in acest sens nici un document care sa-i dea dreptul de semnatura. Este vorba despre o imputernicire legala. Mai mult decat atat, Mircea Ciopraga a dat mandat scris (imputernicire) , pentru CA, unui alt membru, respectiv lui Adrian -Victor Vevera, "sa exercite numai in conditiile legii si in interesul Companiei, dreptul meu de a vota sau nu proiectele supuse dezbaterii, precum si pentru semnarea Deciziei Consiliului de administratie". Imputernicirea a fost insa ignorata cu desavarsire.

In acelasi CA, pe langa salariul directorului general si schimbarea organigramei a mai fost aprobat contractul de mandat si au fost delegate competentele catre directorul general adjunct, Octavian Lohan. Astfel, se mentioneaza in procesul verbal "...conform articolului 18, alinieatul 9 din actul constitutiv al companiei, acesta poate fi si presedinte al Consiliul de administratie, iar numirea in functia de director general trebuie confirmata de Adunarea Generala a Actionarilor. Ca urmare, pana la aceasta confirmare se propune ca exercitarea competentele directorului general, delegate acestuia de catre Consiliul de administratie, sa fie realizate de catre directorul general adjunct...domnului Octavian Lohan". In acelasi timp, domnul Benghea a considerat ca poate fi si director general si presedintele Consiliului de Administratie. De acuma, toate acestea sunt istorie.

Un articol realizat de redactia Energy-Center

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducere Transelectrica, #Gheorghe Stefan Transelectrica, #Andrei Benghea Malaies Transelectrica , #Management