2 miliarde de euro pentru reteaua de transport a Transelectrica

Marti, 07 August 2007, ora 14:35
874 citiri

Transelectrica va investi pana in 2020 circa doua miliarde de euro, din care cea mai mare parte, adica 1,45 miliarde de euro, vor fi folosite pentru modernizarea retelei de transport energie si interconexiunea cu tarile vecine, a declarat, marti, directorul de strategie al societatii Razvan Purdila.

"Avem in vedere investitii directe de 1,45 miliarde de euro pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de transport de energie si pentru dezvoltarea capacitatii de interconexiune cu piata din sud -estul si centrul Europei", a mentionat Purdila.

Potrivit acestuia, restul investitiilor, de peste 500 de milioane de euro, vor fi efectuate pentru racordarea la reteaua de transport a capacitatilor noi de producere a energiei. "O pondere mare in acest sens o are racordarea parcurilor eoliene avand in vedere ca potentialul eolian al Romaniei este de 14.000 de MW pentru resursa eoliana, din care 3.000 de MW sunt, in prezent, in stand -by", a spus oficialul Transelectrica.

Purdila a subliniat faptul ca majoritatea centralelor eoliene se vor racorda direct de la reteaua de transport."Nu este corecta afirmatia ca cele mai multe centrale eoliene se vor acorda direct de la reteaua de distributie. De exemplu, in Dobrogea si Moldova, peste trei sferturi din acestea trebuie conectate la reteaua de transport al energiei", a precizat reprezentantul Transelectrica.

Bloombiz