Ariton: Partenerii chinezi, interesati de Transelectrica

Luni, 15 August 2011, ora 21:59
1747 citiri
Ariton: Partenerii chinezi, interesati de Transelectrica

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a afirmat luni ca, in cadrul vizitei in China, s-a acceptat implicarea intr-o serie de proiecte precum reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, centrala de la Tarnita-Lapustesti, dar si modernizarea minelor viabile din Valea Jiului, potrivit NewsIn.

"Pe langa discutiile celor 5 proiecte mari, eu sunt foarte bucuros in ceea ce ne priveste ca si minister al Economiei, ca avem primele doua proiecte mari pe care ni le-am propus sa le prezentam partenerilor chinezi si ele au fost acceptate. Este vorba de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si de Tarnita Lapustesti.

Dar, pe langa aceste mari proiecte, va spuneam in prima zi cand am avut discutii cu dumneavoastra legat de Transelectrica, in continuare si-au exprimat un punct de vedere foarte sigur si vor veni sa investeasca si sa cumpere din pachetul de actiuni pe care il vom scoate pe bursa la sfarsitul acestui an", a precizat Ariton.

"Am discutat despre ce se intampla in Valea Jiului la societatea CNH.

Sunt de asemenea, foarte interesati sa investeasca in aceasta zona, ne-a creat multe probleme in ultima perioada si nu numai. Am stabilit cu dansii o intalnire in luna octombrie, dupa ce vom stabili exact si vom finaliza procesul de restructurare a acestei societati din Valea Jiului.

In momentul in care vom avea toate datele concrete legate de aceasta restructurare care va fi - stiti ca avem un program cu trei mine pe care vrem sa le inchidem intr-un proces pana in anul 2018, iar 4 mine viabile care sa fie modernizate - putem discuta concret cu dansii legat de acest proiect mai vechi al nostru si care probabil pana la sfarsitul acestui an va incepe procedura", a mai informat ministrul.

Intrebat cate actiuni vor detine chinezii la Cernavoda, Ariton a precizat ca acest lucru nu este stabilit.

"Acum statul roman are peste 80% din actiuni. Pana la data de 1 septembrie trebuie sa se hotarasca ceilalti parteneri pe care noi ii avem in acest moment in contract.

In momentul in care vor stabili, avand drept de preemtiune, cat vor cumpara din aceste actiuni, vom scoate acel pachet pe piata si atunci, in functie de pachet, atat vor putea cumpara si partenerii din China (...)

In Guvern stiti foarte bine s-a hotarat si ministerul, la propunerea ministerului, statul poate sa coboare pana la nivelul de 40%, deci nu dorim nici ministerul, nici o Guvernul sa avem 51% din aceste actiuni. Pentru noi este foarte important ca sa se finalizeze acest proiect si importanta lui, stiti foarte bine este data de faptul ca el este la 20% din consumul si necesarul de consum energetic al Romaniei", a subliniat ministrul.

#ariton, #parteneri chinezi, #transelectrica , #stiri Transelectrica