Brokerii, ingrijorati de pozitia directorului BVB privind listarea Transelectrica

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 15:22
2068 citiri
Brokerii, ingrijorati de pozitia directorului BVB privind listarea Transelectrica

Asociatia Brokerilor isi exprima "ingrijorarea profunda" fata de pozitia adoptata de directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, privind oferta publica pe care o va derula statul roman pentru vanzarea a 15% din actiunile Transelectrica, potrivit NewsIn.

"Consideram ca afirmatiile facute de domnul Ionescu, in cadrul unui eveniment public, contravin eticii pozitiei pe care domnia sa o ocupa in acest moment, putand usor fi catalogate drept strategie de investitii. Afirmatii precum <Cand vrei sa vinzi un activ, trebuie sa tii cont ca investitorii vor un discount, mai ales cand exista deja un pret de referinta, cum este pretul de pe Bursa in cazul actiunilor Transelectrica si Transgaz. Un discount este recomandabil>, facute de domnul Ionescu, la Romanian Financial Forum, pot fi extrem de periculoase", se arata intr-un comunicat.

Potrivit Asociatiei Brokerilor, este foarte adevarat ca reprezentantii statului roman ar trebui sa invete din esecul ofertei publice de la Petrom, dat ca exemplu de directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

"Aceste <sfaturi> se acorda intr-o cu totul alta maniera. in ultima perioada, piata de capital a salutat initiativele Guvernului Romaniei de a aduce noi pachete de actiuni la cota Bursei, fie prin suplimentarea free-float-ului companiilor deja cotate, fie prin listarea de noi companii. inainte de inceperea ofertei de la Petrom, domnul Ionescu aprecia initiativa drept un stimul pentru celelalte companii private de a se lista. Este pentru prima data, insa, cand directorul general face recomandari de pret", se spune in comunicat.

Potrivit articolului 250 (2) din Legea pietei de capital, ”Persoanele care produc sau distribuie studii privind instrumente financiare sau emitentii de instrumente financiare, precum si persoanele care produc sau disemineaza alte informatii prin care recomanda sau sugereaza strategii de investitii utilizand mijloace de informare in masa trebuie sa se asigure ca astfel de informatii sunt corect prezentate. Aceste persoane vor indica natura interesului lor sau eventualele conflicte de interese care privesc instrumentele financiare pentru care se fac acele studii.”

Data fiind pozitia din care directorul general al BVB se adreseaza auditoriului, trebuie subliniat faptul ca astfel de afirmatii ar putea fi intelese drept recomandari de investitii si nu drept dorinte sau sperante ale vorbitorului, sustine Asociatia Brokerilor.

"Reafirmandu-ne profunda ingrijorare fata de atitudinea directorului general al Bursei de Valori Bucuresti, speram ca aceasta sa ramana un caz izolat", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transelectrica, #transgaz, #bvb, #actiuni transelectrica, #vanzare actiuni transelectrica , #stiri Transelectrica