Cablul electric submarin Romania - Turcia,estimat la 600 milioane euro

Joi, 10 Iunie 2010, ora 15:43
3034 citiri
Cablul electric submarin Romania - Turcia,estimat la 600 milioane euro

Cablul electric submarin dintre Romania si Turcia ar putea costa 600 milioane euro, in prezent existand un draft al studiului de fezabilitate pe baza caruia cele doua parti vor ajunge la o concluzie in privinta acestui proiect, a declarat joi directorul general al Transelectrica, Adrian Baicusi, potrivit NewsIn.

"Turcii au precizat ca mai sunt cateva lucruri de lamurit, insa ambele parti sunt de acord cu realizarea acestui cablu electric submarin. Pe 22 iunie Transelectrica va avea o sedinta interna pe baza acestui subiect si vom analiza. Noi am fost saptamana trecuta in Turcia sa discutam cu cei de la TEIAS despre acest proiect", a declarat joi directorul general al transportatorului national de electricitate Transelectrica, Adrian Baicusi.

Baicusi a precizat ca acest cablu ar putea avea o lungime de circa 400 km, intre Constanta si Istanbul, si un cost de 1,5 milioane euro pe kilometru, deci circa 600 milioane euro in total.

Directorul general al companiei a mentionat totodata ca anul viitor va fi infiintata compania de proiect, daca totul va decurge bine.

"Constructia cablului ar putea dura intre 3 si 4 ani. Producerea acestui tip de cablu este mai delicata, intrucat necesita un material special", au adaugat reprezentantii Transelectrica.

Costurile de constructie pentru cablul submarin erau ultima data estimate la 400 de milioane de euro.

Fiecarei tari ii revine constructia statiei de conversie de pe teritoriul sau si a portiunii de cablu ce va tranzita platforma continentala.

Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului electric submarin Romania - Turcia a costat 1.241.826 euro, costurile fiind suportate de Transelectrica in proportie de 75%, iar restul de 25% din costuri a fost suportat de Nuclearelectrica.

Transelectrica si firma Vattenfall Power Consultant AB din Suedia au semnat in iunie 2009 contractul de servicii pentru realizarea studiului de fezabilitate, inclusiv Studiul de Mediu si Caietele de Sarcini, pentru proiectul cablului electric submarin Romania - Turcia (HVDC Link).

Proiectul privind o noua interconexiune in cablul submarin "HVDC Link" este dezvoltat in comun de Transelectrica si TEIAS, transportatorul turc de energie electrica, si ar permite Romaniei, care dispune de un excedent de productie, sa vanda direct energie electrica pe piata deficitara a Turciei, fara a mai trece prin reteaua Bulgariei, tara care percepe taxe mari de tranzit.

Prin cablul subteran ce va uni Romania de Turcia se va putea transporta energie electrica intre Rusia, Ucraina, Moldova, Romania si Turcia.

Alte variante includ transportul de electricitate intre Turcia, Romania, Polonia, Serbia si Ungaria, iar studiul de fezabilitate urmeaza sa stabileasca si alte posibilitati de trasport de energiei intre statele europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#cablul, #costuri, #elecrica, #energie, #submarin, #transelectrica , #stiri Transelectrica