CIS: autoritatile sa creeze conditii pentru cresterea investitiilor in energia regenerabila

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:47
1755 citiri
CIS: autoritatile sa creeze conditii pentru cresterea investitiilor in energia regenerabila

Consiliul Investitorilor Straini (CIS) solicita autoritatilor romane crearea conditiilor cresterii investitiilor in energia regenerabila, aratand ca, in urmatorii trei ani, Romania ar putea atrage cinci miliarde de euro numai din energia eoliana, informeaza NewsIn.

Potrivit CIS, acest lucru ar fi posibil prin implementarea legislatiei primare si secundare, stabilirea garantiilor privind pretul minim al certificatelor verzi si accesul la sistemul national de distributie.

"Aceste conditii sunt importante mai ales in contextul investitiilor in energie regenerabila, cu un potential de peste cinci miliarde de euro in urmatorii trei ani.

Cum investitia medie intr-o capacitate de generare din acest sector se ridica la 100 de milioane de euro, nu exista niciun investitor capabil sa sustina un plan de investitii care sa primeasca o asemenea finantare in absenta unui cadru legislativ clar si stabil", a declarat, in cadrul unei conferinte, Frank Hajdinjak, presedintele grupului de lucru pentru energie.

Acesta a precizat ca o lege privind acest domeniu se discuta din 2008, dar pana in prezent nu a fost notificata catre Bruxelles, lucru ce se va intampla, probabil, in urmatoarele saptamani.

Sectorul energiei regenerabile functioneaza dupa o legislatie din 2004, motiv pentru care investitorii amana planurile de dezvoltare in domeniu, au precizat reprezentantii CIS.

De asemenea, legislatia ar trebui sa aiba reglementari suplimentare in ceea ce priveste garantiile privind pretul minim al certificatelor verzi dupa 2016, alocarea finala si validitatea certificatelor, precum si procedura in cazul certificatelor in exces.

Totodata, pentru valorificarea celor trei milioane de hectare pentru culturile de biomasa solida si investitii in acest domeniu este necesara mentinerea numarului de trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica de producatorii de energie electrica din biomasa.

Reprezenantii CIS au mai spus ca autoritatile romane au trimis la Directoratul pentru competitii al Uniunii Europene o propunere privind posibilitatea de a revizui schema de acordare a certificatelor verzi din 2017, in functie de profitabilitatea proiectelor implementate pana atunci.

"Aceasta abordare afecteaza planurile de afaceri pe termen lung si capacitatea de finantare a proiectelor daca nu se respecta principiul 'Grandfathering', care asigura respectarea unor reguli clare pentru proiectele existente versus cele viitoare.

Stabilitatea este extrem de importanta atunci cand este vorba despre proeicte care necesita investitii de peste 100 de milioane de euro pe o perioada de doi ani", au precizat reprezentantii CIS.

O alta actiune urgenta pentru atragerea de investitii se refera la accesul la sistemul national de ditributie, direct dependent de investitiile in reteaua Transelectrica, retea care trebuie reinnoita si intarita.

De asemenea, este nevoie de o completare a cadrului legislativ pe aspecte legate de alte tipuri de energie regenerabila.

CIS considera ca sectorul energiei regenerabile poate avea un impact direct asupra economiei romanesti nu numai prin contributia la bugetul de stat, dar si prin crearea de noi locuri de munca.

Companiile membre ale CIS s-au aratat disponibile de a colabora cu autoritatile pentru schitarea si implementarea solutiilor optime in scopul atingerii potentialului maxim privind atragerea de investitii in energia regenerabila.

Guvernul si-a asumat in fata Uniunii Europene angajamentul de a creste ponderea energiei din surse regenerabile, de la 17,6% in 2005 la 24% in 2020.

Consiliul Investitorilor Straini reprezinta peste 125 de companii din Romania, investitiile cumulate fiind de peste doua treimi din totalul investitiilor straine atrase in Romania.

Cifra de afaceri a companiilor din CIS se ridica la peste 36 de miliarde de euro iar contributia lor la PIB este de peste 30%.

In 2011, membrii CIS au angajamente de investitii de peste doua miliarde de euro iar pentru urmatorii cinci ani acestea insumeaza peste 10 miliarde de euro. 

#cis, # cresterea investitiilor, #energia regenerabila, # energia eoliana , #stiri Transelectrica