Efectul Transelectrica: "Pofta vine mancand. Vor avea succes si restul companiilor"

Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:42
1891 citiri
Efectul Transelectrica: "Pofta vine mancand. Vor avea succes si restul companiilor"
Oferta Transelectrica a atras atentia investitorilor asupra BVB

Succesul Transelectrica pe bursa a pregatit apetitul investitorilor pentru listarea restului companiilor de stat, in piata de capital functionand principiul "pofta vine mancand", dupa cum a declarat presedintele BVB, Lucian Anghel.

"Sper ca vom vedea un sir de oferte publice care se vor incheia cu succes. Daca vom repeta aceeasi reteta nu vad niciun motiv ca urmatoarele oferte publice sa nu se incheie cu succes", a declarat presedintele BVB, Lucian Anghel, in cadrul conferintei de presa in care s-au prezentat rezultatele Transelectrica pe bursa.

La inceputul lunii, a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, in cadrul unei oferte publice secundare, care s-a incheiat pe 27 martie. Pentru a avea succes, ar fi trebuit sa fie subscrise 70% dintre actiunile scoase la vanzare, insa procentul a fost mult mai mare. Oferta a fost suprasubscrisa la 145,45% pe transa investitorilor mari si 279,22% pe transa investitorilor mici. Pretul de oferta a fost de 14,9 lei la investitorii mari si de 15,71 lei la investitorii mici.

Conform lui Anghel, Transelectrica a dus la cresterea apetitului investitorilor, care vor fi interesati si de urmatoarele listari de companii de stat, mai ales de Transgraz si Romgaz. Acesta a precizat ca marketingul care i s-a facut companiei inainte de scoaterea la vanzare a pachetului de actiuni, a contribuit foarte mult la succesul pe bursa si ca in roadshow-urile de promovare a fost prezentata si economia romaneasca.

Oferta Transelectrica a fost promovata in afara tarii in unele dintre cele mai importante centre financiare europene: Londra, Frankfurt, Varsovia, Stockholm si Tallin.

Investitorii mici, nemultumiti

Oferta Transelectrica le-a lasat un gust amar investitorilor mici, care au ajuns sa fie nemultumiti de pret.

"Consideram ca investitorii mici au fost dezavantajati de pretul mai mare fata de pretul de pe transa investitorilor mari si viitoarele oferte vor avea de suferit din aceasta cauza. Va reamintim pe aceasta cale de modelul polonez de dezvoltare a bursei, si anume va atragem atentia asupra faptului ca in cadrul ofertelor de vanzare derulate s-a oferit posibilitatea ca investitorii de retail sa cumpere actiuni la un pret mai mic decat investitorii institutionali, astfel statul reusind sa atraga investitori locali pe bursa", se arata intr-un comunicat transmis joi de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

In legatura cu acest lucru, reprezentantii casei de brokeraj Intercapital Invest, care a facut parte din consortiul de intermediere a listarii, au afirmat ca pe viitor se va tine cont mai mult de interesul acestui gen de investitori si vor fi dimensionate transele pe masura.

Transelectrica trece la MFP?

Tot astazi, vineri directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat ca Transelectrica ar trebui sa treaca in subordinea Ministerului Finantelor, intrucat compania gestioneaza colectarea si alocarea bonusurilor pentru producatorii de energie in cogenerare de inalta eficienta.

Compania este in prezent in subordinea Ministerului Economiei, insa potrivit ultimelor directive europene din domeniu, transportatorul de energie nu poate avea aceiasi actionari ca si producatorii si distribuitorii.

"Guvernul are o lista scurta de trei ministere unde ar putea trece Transelectrica: cel de Finante, al Dezvoltarii si al Transporturilor. Eu mi-as dori sa trecem la Finante, pentru ca suntem angrenati in actiunea de colectare a unor bani si am avea un succes mai mare aici decat in subordinea celorlalte ministere propuse. In rest, din punct de vedere tehnic nu e nicio diferenta", a precizat Lohan.

El a precizat ca o decizie va fi luata pana la finele lunii aprilie.

#transelectrica bursa, #transelectrica actiuni, #pret actiuni Transelectrica, #bursa valori bucuresti, #BVB sedinta, #indici bursieri , #stiri Transelectrica