Moody's: Ratingul Transelectrica, imbunatatit la "Baa3"

Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 03:59
908 citiri

Agentia de evaluare financiara Moody's a imbunatatit ratingul companiei Transelectrica la "Baa3", de la "Ba1", perspectiva ratingului fiind considerata stabila, a informat Moody's.

Imbunatatirea ratingului Transelectrica incheie procesul de revizuire in vederea unei posibile majorari inceput in 7 iunie 2006 si reflecta ameliorarea ratingului pentru guvernul roman la "Baa3", de la "Ba1", din data de 6 octombrie 2006.

Majorarea ratingului Romaniei s-a produs ca urmare a imbunatatirii institutiilor economice ale tarii si a reducerii datoriilor guvernamentale.

In conformitate cu metodologia de evaluare a Moody's pentru emitentii sustinuti de guvern - Government-Related Issuers ("GRIs"), ratingul acordat Transelectricii reflecta combinarea urmatorilor factori: evaluarea creditelor de baza la 13 (pe o scara de la 1 la 21, in care 1 reprezinta cel mai mic risc de credit), ratingul "Baa3" dat guvernului roman, dependenta medie si sustinerea ridicata.

Conform Moody's, Transelectrica este pozitionata satisfacator in contextul evaluarii creditului de baza ("BCA") la 13. Evaluarea BCA reflecta rolul strategic al Transelectricii ca detinator si operator al retelei de transport a energiei electrice a Romaniei, aceasta evaluare dand seama si de un profil financiar imbunatatit intr-un mediu de reglementare tot mai bun. Evaluarea este, totusi, constransa de pozitia de lichiditate slaba data de programul extins de investitii de capital si de numarul limitat de facilitati de finantare contractate. Nu au existat schimbari in sustinerea sau dependenta Transelectricii, ca rezultat al acestui rating.

Cifra de afaceri Transelectrica in 2005 a fost de 1,7 miliarde lei (aproximativ 480 milioane de euro). Transelectrica administreaza si opereaza sistemul electric de transport si asigura schimburile de electricitate intre tarile Europei Centrale si de Rasarit, ca membru al UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate) si al ETSO (Asociatia Europeana a Operatorilor de Transport si de Sistem).

Cotatiile Transelectrica, listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, au crescut marti, cu 0,3 la suta, inchizandu-se la 37,30 lei.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)