Speculantii si companiile energetice, principalii interesati de actiunile Transelectrica

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 17:58
2071 citiri
Speculantii si companiile energetice, principalii interesati de actiunile Transelectrica
Actiunile Transelectrica pot fi cumparate pana la 27 martie

Speculantii bursieri si companiile energetice europene vor fi principalii interesati de pachetul de 15% din actiunile Transelectrica, listat miercuri pe BVB.

Pachetul de 15% din actiunile Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice (Transelectrica), listat miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a deschis sirul celor sase vanzari pe care statul pe va face anul acesta pe piata de capital.

Considerat de numerosi analisti a fi un pas gresit facut intr-un moment in care apetitul investitorilor si volumul de lichiditati sunt la pamant, gestul statului are o importanta capitala. De succesul Transelectrica pe bursa depind si restul listarilor (Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si, din nou, Petrom) programate pentru lunile urmatoare.

In seceta de bani care exista pe piata de capital, cine ar fi interesat de actiunile Transelectrica?

"Principalii interesati de actiunile Transelectrica vor fi investitorii de capital care vor cumpara in speranta ca pretul actiunilor va creste, asa numitii speculanti pe bursa", a declarat Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, pentru Business24. " O a doua categorie este reprezentata de companiile energetice europene care vor cumpara pentru a avea o prezenta in adunarea generala a Transelectrica si pentru a-si face intrarea pe piata romaneasca. Vor fi interesati si simplii cetateni, insa intr-o masura nesemnificativa".

Dupa parerea lui Marius Muresa, analist de investitii la BT Asset Management, compania ii va atrage in primul rand pe cei interesati de dividende, deoarece randamentul este atractiv, iar, la pretul minim, este comparabil cu cel al titlurilor de stat. In plus, la Transelectrica exista pe termen lung perspectiva cresterii dividendelor.

Vor fi interesati si cei care cauta actiuni defensive, activitatea companiei fiind mai putin volatila decat a economiei in ansamblu. Nu in ultimul rand, Transelectrica va atrage investitorii in actiuni subevaluate, potentialul de crestere al pretului fiind mare in cazul in care compania se va eficientiza.

"Ingredientele succesului" Transelectrica

Dupa parerea lui Lucian Anghel, presedintele BVB, listarea Transelectrica are toate "ingredientele succesului", dupa cum a declarat acesta in cadrul conferintei de presa care a marcat lansarea pe bursa.

Acesta nu a precizat care sunt aceste "ingrediente", insa Purica spune ca prezenta statului in actionariatul unei companii ii confera acesteia stabilitate si profitabilitate, in sensul acoperirii riscurilor.

"De asemenea, Transelectrica este o companie care se deschide acum si care poate atrage interesul unor speculanti, iar, pe termen lung, reprezinta o poarta de intrare a altor companii din domeniu in Romania", mai spune Purica.

"Argumentele in favoarea succesului Transelectrica ar fi timingul si valoarea totala a ofertei precum si pretul acceptabil", completeaza Muresan.

Guvernul a stabilit marti un interval de pret cuprins intre 14,9 lei pe actiune si 19,2 lei pe actiune. Luni, ultimul pret al actiunilor Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti era de 17,06 lei, astfel ca pretul minim de 14,9 lei pe actiune se situeaza sub cotatia bursiera cu 12,66%.

Verdictul, in cateva luni

Teoretic, listarea Transelectrica va fi declarata de succes daca, pana la 27 martie, se va cumpara un pachet de minim 70% din actiunile scoase pe bursa.

Insa, "trebuie sa intelegem ca succesul listarii Transelectrica nu inseamna doar sa se vanda actiunile. Conteaza foarte mult daca pretul acestora va creste sau va scadea dupa 27 martie. Iar acest lucru il putem cuantifica in cateva luni de la aceasta data", spune Purica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transelectrica listare bursa bvb, #Transelectrica pret actiuni, #Transelectrica vanzare, #piata capital, #bursa bucuresti, #indici bursieri, #radu hanga, #ionut purica , #stiri Transelectrica