Transelectrica finanteaza 25% din studiul pentru cablul submarin Romania-Turcia

Miercuri, 12 Septembrie 2007, ora 12:54
1514 citiri

Nuclearelectrica va acorda finantare pentru un sfert din studiul de fazabilitate al cablului submarin dintre Romania si Turcia, jumatate din suma va proveni dintr-un grant acordat de guvernul suedez, iar Transelectica va suporta restul cheltuielilor, au informat, miercuri, oficialii Transelectrica.

"Studiul de fezabilitate va costa circa 1,5 milioane de euro, din care 50% va fi acoperit de un grant acordat de Suedia, 25% va fi finantat de catre Nuclearelectica si 25% de Transelectrica", a spus directorul de dezvoltare, cooperare internationala si piata de capital din cadrul Transelectica, Razvan Purdila.

Potrivit acestuia, in saptamana urmatoare va fi lansata cererea pentru grantul suedez. Purdila a mai spus ca studiul de fezabilitate va fi finalizat la mijlocul anului 2008, urmand ca, dupa selectarea investitorului pentru realizarea lucrarilor, constructia propriu-zisa sa inceapa in 2009.

Oficialii Transelectrica au mai spus ca "Electrica ramane binevenita sa participe la acest proiect, daca vrea".

La mijlocul lunii mai, Transelectrica a primit trei scrisori de intentie din partea investitorilor interesati sa cofinanteze studiul de fezabilitate pentru constructia cablului submarin Romania-Turcia. Cei trei investitori interesati de cofinantarea cablului submarin sunt, potrivit directorului general al Translectrica, Akfen Holding Co.Inc. Turcia, Unit Investment Bv Turcia si Statkraft Group Norvegia. Din cele trei companii interesate, Transelectrica si TEIAS trebuie sa aleaga un investitor care sa finanteze un sfert din costurile studiului de fezabilitate.

Directorul genetral al Transelectica, Stelian Gal, declara, in urma cu doua luni, ca cele trei firme interesate de proiect au dorit sa stie ce beneficii vor avea, iar turcii au raspuns ca nu sunt de acord ca investitorii sa aiba vreun avantaj si considera ca este suficient ca firmele sa aiba acces la proiect si la informatiile aferente. In opinia directorului general al transportatorului roman de electricitate, investitorii ar trebui sa beneficieze "macar de avantaje minime". Gal preciza la acea data ca, din cauza acestei situatii, studiul de fezabilitate, care era programat sa inceapa in luna iunie, va fi intarziat.

Prin cablul subteran ce va uni Romania de Turcia se va putea transporta energie electrica intre Rusia, Ucraina, Moldova, Romania si Turcia. Alte variante cuprind transportul de electricitate intre Turcia, Romania, Polonia, Serbia si Ungaria. Potrivit lui Gal, studiul de fezabilitate urmeaza sa stabileasca si alte posibilitati de trasport al energiei intre statele europene.

Dupa finalizarea studiului de fezabilitate al cablului submarin, Romania si Turcia vor face un anunt international pentru atragerea investitorilor interesati de acest proiect. Costurile de constructie a cablului sunt estimate la 400 de milioane de euro, fiecarei tari revenindu-i constructia statiei de conversie de pe teritoriul sau si a portiunii de cablu ce va tranzita platforma continentala.

Finantarea proiectului ar urma sa fie asigurata prin credite cu garantii guvernamentale, fonduri structurale acordate de Uniunea Europeana si imprumuturi bancare. Sistemele energetice din cele doua state vor fi interconectate prin statiile de la Constanta si Pasakoy, iar capacitatea de transport va fi de 600 MW.

Proiectul a fost initiat in baza unui memorandum de intelegere incheiat intre autoritatile celor doua state in aprilie 2004. Intregul proiect ar trebui sa fie finalizat in 2009.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...