Transelectrica isi majoreaza capitalul cu 12%

Luni, 27 Iunie 2011, ora 19:12
1566 citiri
Transelectrica isi majoreaza capitalul cu 12%

Statul a anuntat ca vinde pe bursa 15% din actiunile transportatorului national de electricitate Transelectrica, in paralele realizandu-se si o majorare cu 12% a capitalului social, potrivit NewsIn.

"Noul proiect de Scrisoare de Intentie aferenta Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar Interantional prevede in legatura cu Transelectrica SA atat vanzare de actiuni de 15% prin oferta publica de vanzare cat si majorare de capital social prin oferta publica primara, termenul prevazut pentru finalizarea acestor actiuni fiind sfarsitul anului 2011, fapt care conduce la necesitatea derularii in paralel a celor doua procese pentru incadrarea in temenul de finalizare prevazut", se arata in proiectul de act normativ publicat luni pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

In acest sens, a fost semnat un contract de consultanta juridica cu Societatea Civila de Avocati Musat & Asociatii.

"Pentru pastrarea de catre statul roman a pachetului majoritar de actiuni, Transelectrica SA propune o majorare de capital social cu 12% prin oferta publica primara, reprezentand o emisiune de pana la 8.796.377 actiuni noi, situatie in care statul roman va detine un pachet majoritar de 52,4%", se mai arata in proiectul de act normativ.

Transelectrica are in prezent un capital social de 733,03 milioane lei si este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, cu simbolul TEL. Actionarul majoritar al societatii este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 73,6882% din actiunile companiei. Banii obtinuti vor fi folositi in constructia liniei electrice de interconexiune cu Serbia Potrivit documentului citat, Transelectrica intentioneaza astfel sa atraga resurse financiare suplimentare necesare asigurarii realizarii tuturor investitiilor planificate, prin majorarea capitalului social prin aport financiar privat, mobilizat de pe piata de capital, sub forma unei oferte publice primare.

"Fondurile care vor fi atrase in cadrul ofertei de vanzare primara urmeaza a fi utilizate pentru finantarea programului de investitii al Transelectrica SA, avand ca destinatie lucrari de intarire/extindere a RET. Proiectele vizate sunt: LEA 400 kV Resita - Pancevo (linia de interconexiune dintre Romania si Serbia, n.r.), inclusiv trecerea la 400 kV a axului Banat, retehnologizarea statiei Tulcea Vest, retehnologizarea statiei Medgidia, inclusiv racorduri si proiecte de racordare a SEN din Republica Moldova la ENTSO-E", potrivit proiectului de Hotarare.

Totodata, derularea in paralel a celor doua oferte aduce ca beneficii "cresterea atractivitatii tranzactiei in ansamblul acesteia pentru investitorii institutionali, prin cresterea dimensiunii ofertei, precum si reducerea costurilor asociate derularii celor doua oferte prin acoperirea o singura data a costurilor comune corespunzatoare activitatilor de consultanta juridica in selectarea intermediarului financiar, due-diligence juridic, pregatirea si intocmirea prospectului de oferta publica si a rapoartelor de evaluare ca suport pentru stabilirea pretului tranzactiei precum si alte cheltuieli".

Prin Hotararea Guvernului nr. 826/2010 s-a aprobat vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 15% din capitalul social al Companiei Nationale de Transport a Energiei Electrice "Transelectrica SA", administrat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin metode specifice pietei de capital, respectiv prin oferta publica.

#actiuni transelectrica, #listare bursa, #majorare capital, #transelectrica , #stiri Transelectrica