Transelectrica se imprumuta de la Banca Europeana de Investitii

Vineri, 06 August 2010, ora 13:19
1529 citiri
Transelectrica se imprumuta de la Banca Europeana de Investitii

Transportatorul national de electricitate Transelectrica si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat un contract de imprumut, in valoare de 65 milioane de euro, pentru completarea surselor de finantare a programului de investitii, au anuntat vineri cele doua institutii, precizeaza NewsIn.

"Imprumutul este luat pentru o perioada de 15 ani, cu doi ani perioada de gratie si este contractat in doua transe, transa A, in valoare de 32,5 milioane de euro, nesecurizata, si transa B, de aceeasi valoare, securizata prin garantie bancara.

Garantarea transei B a imprumutului se va face printr-un Acord de garantie si compensatie emis de o banca comerciala incadrata la un rating minim de cel putin BBB+ (S&P sau Fitch) sau Baa1 (Moody's) si acceptata de BEI.

In perioada urmatoare, va avea loc procedura de alegere a acesteia", se arata intr-un comunicat comun al celor doua institutii.

Cele opt proiecte co-finantate din acest imprumut sunt pentru modernizarea si reabilitarea statiilor 400/220/110/10 kV Bucuresti Sud, 400 kV Gadalin, 400/220/110 kV Brazi Vest - statia de 110 kV, 400/220/110/20 kV Lacu Sarat, 220/110 kV Mintia, 400/110 kV Brasov, 220/110/20 kV Cetate si inlocuirea a 11 transformatoare si autotransformatoare in statiile Transelectrica.

"Imprumutul contractat astazi, garantat in proportie de 50%, este un real suport pentru continuarea investitiilor noastre pe termen mediu, investitii ce vor conduce la reducerea costurilor de mentenanta, precum si la cresterea sigurantei in functionare a retelei de transport, pentru indeplinirea criteriilor de adecvanta si standardelor de performanta.

Am convingerea ca prin sustinerea si continuarea programului de investii, in urmatorii zece ani Transelectrica isi va fi dezvoltat si modernizat foarte multe activitati si va avea performante egale cu ale oricarui operator modern din vestul Europei", a declarat directorul general al Transelectrica, Adrian Baicusi.

Acesta este al treilea credit catre Transelectrica din resurse BEI, cele anterioare fiind tot pentru investitii de reabilitare a retelei electrice de transport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#banca, #europeana, #investitii, #transelectrica , #stiri Transelectrica