Transelectrica si Transgaz au un nou administrator si noi actionari

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 16:15
1843 citiri
Transelectrica si Transgaz au un nou administrator si noi actionari
Foto: Ziua Veche

Structura de actionariat a companiilor Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) a fost din nou schimbata de catre Guvern, prin transferul acestora din administrarea Secretariatului General al Guvernului in cea a Ministerului Economiei, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Transferul celor doua companii de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Ministerul Economiei a fost aprobat de Guvern prin ordonanta care reglementeaza structura noului Cabinet.

"Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora. Pana acum, Departamentul pentru Energie, care detine actiunile statului la cele doua companii, se afla in subordinea Ministerului Economiei, astfel ca atributiile de administrare au fost incredintate SGG. Acum, prin formarea a doua ministere distincte, al Economiei si, respectiv, al Energiei, cele doua companii pot fi transferate la Ministerul Economiei", au explicat sursele citate.

Transgaz si Transelectrica, unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic, si-au schimbat de mai multe ori actionarii in ultimii ani. La inceputul lunii februarie, cele doua companii au fost preluate de SGG (condus de PSD) de la Ministerul Finantelor (condus atunci de PNL). Anul trecut, cele doua companii erau controlate de Ministerul Economiei.

Transferul Transelectrica si Transgaz la Secretariatul General al Guvernului a fost argumentat prin faptul ca Ministerul Finantelor, in calitate de reglementator al viitorului sistem de redevente, nu mai poate fi si administrator al acestor companii.

In martie anul trecut, cele doua companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor, dupa ce Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea actionariatului celor doua companii a fost anuntata inca din martie 2012, insa la acea data Guvernul nu hotarase care minister sa preia participatiile.

Statul detine 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#administrator Transelectrica, #administrator Transgaz, #minister economie administrator Transelectrica, #minister economie administrator Transgaz , #stiri Transelectrica