Alimentarea Nabucco cu gaz din Kurdistanul irakian devine tot mai problematica

Luni, 22 Iunie 2009, ora 13:06
1046 citiri
Alimentarea Nabucco cu gaz din Kurdistanul irakian devine tot mai problematica

Acordul de opt miliarde de dolari incheiat de consortiul Nabucco cu guvernul regional din zona kurda a Irakului a starnit nemultumirea Bagdadului si a Ankarei, care au incercat sa limiteze ambitiile energetice ale Kurdistanului, pentru a nu-i spori astfel independenta, scrie Newsweek, citat de NewsIn.

Nabucco, gazoductul care ar trebui sa porneasca din Asia Centrala si sa ajunga in Austria, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, are tot mai multe probleme.

UE spera ca Nabucco sa reduca dependenta de gazul rusesc.

Totusi, inca din momentul in care s-a conceput proiectul, au existat indoieli legate de capacitatea tarilor caspice de a furniza suficient gaz pentru alimentarea conductei.

Azerbaidjanul furnizeaza deja o buna parte a gazului sau catre Turcia, in timp ce alte tari si-au luat recent angajamentul de a-si vinde rezervele catre monopolul rusesc Gazprom.

Pentru a remedia aceasta lipsa, un consortiu din Austria, Ungaria si Emiratele Araba Unite a incheiat de curand un acord de 8 miliarde de dolari cu autoriatile din Kurdistanul irakian, care ar trebui sa furnizeze gaz prin Turcia, rezolvand astfel problemele de alimentare ale Nabucco.

Acordul a starnit imediat critici din partea Bagdadului si a Ankarei, care au cautat in repetate randuri sa blocheze ambitiile energetice ale Kurdistanului, de teama ca veniturile din acest domeniu ar putea incuraja dorinta de autonomie politica a regiunii.

La inceputul lunii, guvernul irakian a impus un veto impotriva acordului Nabucco cu kurzii, sustinand ca guvernul regional kurd nu poate incheia acorduri energetice fara sa violeze Constitutia irakiana.

Bagdadul s-a oferit sa asigure alimentarea Europei dintr-o alta zona - una care nu se afla sub control kurd - dar nu a putut promite livrarea gazului inainte de 2014, cel mai devreme.

Petrolul a fost de mult timp o sursa de tensiune intre kurzi si guvernul irakian, care impus controale vamale in zona kurda aflata sub autoritatea Bagdadului.

Turcia si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea fata de acordul privind Nabucco.

In loc sa permita kurzilor sa se imbogateasca cu bani din gaz, ceea ce ar spori independenta lor fata de Bagdad, Turcia prefera sa se bazeze pe faptul ca aliatul sau Azerbaidjan va fi capabil sa produca suficient gaz pentru a umple conducta.

In orice caz, sustinatorii Nabucco sunt fortati sa refaca unele scheme.

Chiar si cu cele 250 de milioane de euro promise de Comisia Europeana ca finantare, si in conditiile in care Turcia se arata dispusa sa scada pretentiile pentru gazul care tranziteaza teritoriul sau, construirea unei noi conducte scumpe nu prea are sens, daca nu exista suficient gaz pentru a o alimenta.

In plus, progresele Moscovei in privinta constructiei South Stream, care va trece pe sub Marea Neagra catre Bulgaria si Balcani, ca apoi sa ajunga in Italia, si urmand sa livreze gaz pana in 2015, fac din incercarile Europei de a se debarasa de dominatia gazului rusesc numai un vis.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Constructia Nabucco este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010 si ar trebui sa se incheie in 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect aproape patru miliarde de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct, # Nabucco, # venituri, # petrol, # UE , #stiri Transgaz