BERD vrea sa sustina financiar Nabucco

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 17:50
1490 citiri
BERD vrea sa sustina financiar Nabucco

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat grupului MOL un imprumut de 200 milioane euro pentru finantarea unui amplasament de stocare a gazelor naturale si vrea sa acorde fonduri "substantiale" proiectului Nabucco, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Un inalt oficial al bancii a declarat miercuri ca BERD vrea sa creasca rezervele de gaze naturale disponibile in Ungaria, care, impreuna cu alte state, a furnizat gaze catre Serbia, Croatia si Bosnia in timpul crizei din ianuarie.

Imprumutul pe opt ani acordat grupului ungar MOL va fi utilizat pentru transformarea amplasamentului de stocare Szoreg 1 intr-o facilitate subterana, cu 1,2 miliarde metri cubi de rezerve strategice si 700 de milioane de metri cubi de rezerve comerciale de gaze naturale.

Directorul diviziei energetice a BERD, Riccardo Puliti, a spus, de asemenea, intr-un interviu, ca banca considera ca acordurile cu privire la conducta Nabucco ar putea fi semnate in iulie, urmand ca BERD sa preia un rol important la finantarea proiectului.

"Am dori sa fim unul dintre cei mai importanti finantatori ai proiectului, impreuna cu un consortiu format din institutii financiare internatioanle si, speram, banci comerciale", a spus Puliti.

BERD poate finanta pana la 35% din proiectele in care investeste, dar Puliti a spus ca, in cazul Nabucco, finantarea va fi mai slaba.

"Conform traditiei, BERD ar urma sa investeasca pana la 35%, dar Nabucco este un proiect atat de mare incat nu vom putea atinge acest nivel", a mai spus acesta.

Constructia gazoductului Nabucco este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010 si ar trebui sa se incheie in 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect aproape patru miliarde de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berd, #fonduri, #gaze, #imprumut , #stiri Transgaz