Boc a semnat acordul pentru Nabucco

Luni, 13 Iulie 2009, ora 13:34
1655 citiri
Boc a semnat acordul pentru Nabucco

Premierii Romaniei, Turciei, Austriei, Ungariei si Bulgariei au semnat, luni, la Ankara (Turcia), acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco, conducta prin care vor fi ransportate catre Europa Centrala, prin Turcia, gaze naturale extrase din Asia Centrala.

Cei cinci premieri au semnat si Declaratia politica pentru realizarea proiectului. Documentul a fost semnat si de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

La ceremonie au participat ca observatori reprezentantii Germaniei (implicata in realizarea proiectului), statelor din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, Statelor Unite, Federatiei Ruse, Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii (BEI) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului.

Proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria - actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul urmeaza sa transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala. Conducta va fi construita pe traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria si va avea o lungime totala de 3.296 kilometri.

Realizarea proiectului Nabucco va necesita investitii in valoare totala estimata de aproape opt miliarde euro. Capacitatea initiala de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an si este proiectata sa creasca la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, pana in 2020.

Spre comparatie, consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde metri cubi. Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in 2011, iar intrarea in functiune a conductei este preconizata pentru 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nabucco, #gaze, #rusia, #protocol, #acord, #boc , #stiri Transgaz