Bulgaria risca sa piarda fonduri europene

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 11:52
1268 citiri
Bulgaria risca sa piarda fonduri europene

Bulgaria ar putea pierde fondurile europene destinate construirii unei legaturi intre reteaua locala de gaze naturale si cea a Romaniei, daca proiectul nu intra in faza de investitii pana la sfarsitul anului si o suma minima de 2,5 milioane de euro nu este absorbita, potrivit publicatiei Dnevnik, conform Mediafax.

Bulgaria nu a inceput, inca, sa elaboreze proiectul interconectarii retelei locale de gaze naturale cu cea din Romania, si nu a cheltuit nicio suma in acest scop, desi mai sunt doua luni inaintea expirarii termenului in care are la dispozitie fonduri europene. 

Totodata, construirea unei noi conexiuni cu Grecia a fost suspendata din cauza neintelegerilor dintre participantii la proiect.

Sofia intarzie, de asemenea, lansarea unui proiect de interconectare cu Turcia.

Bulgaria a ramas fara gaze naturale timp de doua saptamani, in ianuarie 2009, din cauza unor dispute intre Rusia si Ucraina.

Cu toate ca au trecut aproape doi ani de la aceasta criza, capacitatea Sofiei de a preintampina astfel de probleme nu s-a imbunatatit.

Lipsa progresului in proiectele de conectare a retelei locale cu cele ale statelor vecine submineaza pozitia Bulgariei in negocierile cu Rusia pentru noi acorduri privind importul de gaze naturale, subliniaza Dnevnik.

Comisia Europeana a anuntat la inceputul lunii martie ca Uniunea Europeana va contribui cu cel mult 8,9 milioane de euro la interconectarea retelelor de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, proiect dezvoltat de SNTGN Transgaz si Bulgartransgaz EAD.

#bulgaria, #fonduri, #europene, #gaze, #romania , #stiri Transgaz