Cantitatea de gaze importata de Romania a crescut de trei ori, in ultimele ore

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 15:21
1381 citiri
Cantitatea de gaze importata de Romania a crescut de trei ori, in ultimele ore

Cantitatea de gaze importata de Romania a crescut de peste trei ori, in ultimele ore, de la 0,7 milioane metri cubi gaze, la 2,4 milioane mc gaze, au declarat miercuri agentiei NewsIn reprezentantii transportatorului national de gaze Transgaz.

"De la ora 12.00, importurile de gaze au crescut de la 30.000 mc gaze/ora la 100.000 mc gaze/ora. Debitul este astfel de trei ori mai mare, de la 0,7 milioane mc gaze/zi, la 2,4 milioane mc gaze/zi.

De asemenea, presiunea este normala, de 33 atm (atmosfere), parametri care se incadreaza in contract", potrivit reprezentantilor Transgaz.

In aceste conditii, Romania va incepe sa inmagazineze gaze, au mai spus oficialii Transgaz. In prezent, Romania importa gaze numai prin statia de la Isaccea, intrucat este suficienta aceasta cantitate de gaze, au mai declarat acestia.

Declaratiile intervin in conditiile in care livrarile de gaz rusesc catre Bulgaria au scazut cu 70%, dupa explozia la conducta din Transnistria, dupa cum a anuntat miercuri un oficial al Bulgargaz. O explozie s-a produs miercuri dimineata la o conducta ce traverseaza regiunea secesionista Transnistria din Republica Moldova, provocand diminuarea livrarilor de gaz catre Balcani.

Explozia a avut loc la una dintre cele trei conducte paralele ce transporta gaz rusesc prin Republica Moldova catre Romania, Bulgaria, Grecia si tarile din Balcanii de Vest.

Tranzitul spre Balcani a fost redus, a declarat pentru AFP Valentin Zemlianski, purtatorul de cuvant al companiei ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, dupa ce seful TiraspolTransGaz anuntase initial ca livrarile au fost suspendate.

Explozia s-a produs la o conducta cu un diametru de 120 de centimetri, ingropata la doi metri sub pamant, fara a face victime si nici alte pagube, potrivit informatiilor preliminare. Lucrarile de reparatie au inceput deja, dar este inca prea devreme pentru a spune cat timp vor dura, potrivit sefului Tiraspoltransgaz. 

#gaz, # tranzit, # companie , #stiri Transgaz