Castigurile OMV vor scadea in 2009, dar finantarea pentru Nabucco nu va fi afectata

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 16:59
1254 citiri
Castigurile OMV vor scadea in 2009, dar finantarea pentru Nabucco nu va fi afectata

Grupul austriac OMV ar putea inregistra o scadere a castigurilor in 2009, pentru ca problemele economiei mondiale vor diminua cererea, iar petrolul se va ieftini, a estimat miercuri directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Cererea scadea deja cu o rata cuprinsa intre 8% si 10% in Europa Occidentala si, desi pe piata europeana emergenta crestea inca, seful OMV a declarat ca nu exclude o diminuare si in aceasta regiune.


"Nu credem ca problemele economice vor lua sfarsit maine, dar credem ca industria petroliera va suferi consecinte grave ale crizei", a declarat Ruttenstorfer.


"Castigurile vor scadea", a estimat Ruttenstorfer, referitor la 2009. "Lichiditatea depinde de pretul petrolului de anul viitor, iar castigurile sunt sensibile la lichiditate", a spus acesta.


Ca sa isi asigure lichiditati, OMV nu va majora dividendul pentru 2008, comparativ cu anul anterior, cand firma a platit 1,25 euro/actiune, chiar daca profiturile vor creste.


"Aceasta este o problema de acces la capital", a declarat Ruttenstorfer.


OMV a revizuit in jos tintele pentru productia de petrol si vanzare de gaze naturale, din cauza scaderii pretului petrolului, dar a lansat un program de reducere de costuri, menit sa economiseasca pana in 2010 cel putin 300 milioane euro (420 milioane dolari), ca sa imbunatateasca lichiditatea.


Ruttenstorfer a spus ca nu se asteapta ca OMV sa faca vreo achizitie importanta in urmatorii doi ani, pentru ca este greu sa finanteze asa ceva in contextul conditiilor actuale de pe piata.


"Facem doar ceea ce ne da voie sa facem lichiditatea de care dispunem", a spus seful OMV, care a reiterat ca nu trebuie ca jucatorii de pe piata sa se astepte la achizitii importante.


Totusi, in pofida conditiilor actuale de pe piata, finantarea pentru proiectul Nabucco de 7,9 miliarde euro nu reprezinta o problema, a spus Ruttenstorfer.


Proiectul, menit sa transporte gaze naturale de la Marea Caspica prin Turcia si Balcani pana in Austria pe o distanta de 3.300 km, are scopul de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale a Europei.


"Nabucco nu va esua din cauza nevoii de finantare", a spus Ruttenstorfer. Consortiul urmeaza, inca, sa ia o decizie finala in 2009 in ceea ce priveste finantarea conductei Nabucco.


Printre actionarii consortiului se numara si compania ungara MOL, Transgaz, firma bulgara Bulgargaz, Botas din Turcia si firma germana RWE.


Ruttenstorfer a mai spus ca nu se asteapta ca o scadere a productiei cu 2 milioane de barili pe zi a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa influenteze prea mult pretul petrolului, pentru ca estimeaza ca pe piata va ramane in continuare excesul de productie, din cauza micsorarii cererii.


"Nu cred ca pretul petrolului se va schimba semnificativ peste noapte", a spus Ruttenstorfer, atragand atentia ca nu face nicio estimare referitor la evolutia preturilor OMV, ci vorbeste despre situatia generala.