CE va lua decizia finala in privinta Nabucco la inceputul lui 2012, cel tarziu

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:37
1120 citiri
CE va lua decizia finala in privinta Nabucco la inceputul lui 2012, cel tarziu

Comisia Europeana va adopta ultimele decizii privind investitorii si fondurile necesare proiectului Nabucco la sfarsitul acestui an sau in primele luni ale anului viitor, investitie care nu va concura proiectul South Stream, a afirmat la Bruxelles comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

"Deciziile finale privind Nabucco se vor lua la sfarsitul acestui an sau in primele trei luni ale anului 2012, potrivit Mediafax.

Este vorba de ultimele decizii privind consortiile implicate si investitiile necesare", a afirmat Oettinger.

El a adaugat ca Nabucco nu concureaza cu proiectul Southstream.

"South Stream este un proiect in regula. South Stream este pentru gazul din Rusia, in timp ce Nabucco este un proiect destinat alimentarii cu gaz din regiunea caspica si din cea a Asiei centrale, deci nu este vorba de o competitie intre cele doua proiecte", a precizat comisarul european.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat, marti, la Viena, ca gazoductul Nabucco ar putea intra in exploatare in 2018, cu o intarziere de un an fata de termenul stabilit oficial.

Purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal, a declarat insa, miercuri, ca termenul de incepere a constructiei gazoductului pentru 2013, estimand ca nu vor avea loc intarzieri si ca lucrarile vor fi finalizate in 2017.

Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu proiectul South Stream, al grupului rus Gazprom si al companiei italiene Eni, care vor la randul lor sa exploateze gaze in regiunea Marii Caspice.

Nabucco va transporta gaze caspice catre Europa, pe o distanta de 4.000 de kilometri si va traversa Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, ocolind Rusia si Ucraina.

Proiectul va avea un cost estimat de 7,9 miliarde de euro si reuneste un consortiu format din RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria) si Botas (Turcia). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, # decizii nabucco, #investitii nabucco , #stiri Transgaz