Compania care va construi conducta Giurgiu-Ruse, aleasa in februarie

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 00:15
1350 citiri
Compania care va construi conducta Giurgiu-Ruse, aleasa in februarie

Transportatorul national de gaze naturale Transgaz va alege in ianuarie-februarie, prin licitatie, compania care va construi efectiv segmentul terestru romanesc al conductei de gaze Giurgiu-Ruse, de interconectare cu Bulgaria, potrivit datelor transmise de Transgaz, la solicitarea Agentiei NewsIn.

Reprezentantii Transgaz spun ca societatea a finalizat Proiectul Tehnic pentru segmentul terestru aferent Romaniei. Valoarea estimata a lucrarilor este de 10 milioane euro.

Totodata, in noiembrie 2010 s-au finalizat conditiile de achizitie in comun (Transgaz si Bulgartransgaz) a serviciului de proiectare si executie a subtraversarii Dunarii, potrivit datelor companiei.

Oficialii transportatorului de gaze mai spun ca asteapta primirea primei transe de co-finantare din partea UE a proiectului de interconectare Romania - Bulgaria.

Comisia Europeana a aprobat deja cofinantarea de circa 9 milioane euro, pentru acest proiect, suma urmand a fi repartizata intre cele doua companii, Transgaz (din Romania) si Bulgartransgaz (din Bulgaria), in functie de valoarea investitiei pe teritoriul fiecarei tari.

De altfel, reprezentantii Transgaz declarau anul trecut pentru NewsIn ca in 2011 va incepe constructia conductei de gaze Giurgiu-Ruse, care ar putea fi gata in 2012.

Conducta va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km reprezinta subtraversarea fluviului Dunarea.

Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a gazelor naturale, SMG Giurgiu si SMG Ruse.

Interconectorul are o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an, capacitate minima de transport de 0,5 mld. mc/an, presiune maxima - 40 bar, presiune minima - 29 bar, diametrul conductei de interconectare - DN 500 mm.

Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare U.E.) este de 23.823.836 euro, din care Transgaz -10.093.952 euro si Bulgartransgaz E.A.D. - 13.729.884 euro. 

#transgaz, #conducta, #companie, #gaze naturale , #stiri Transgaz