Constructia South Stream ar putea incepe in 2010

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 22:15
1281 citiri
Constructia South Stream ar putea incepe in 2010

Constructia gazoductului South Stream, destinat trasportului de gaze naturale din Rusia spre Europa, ocolind Ucraina, va incepe in 2010, daca studiile de fezabilitate nu vor indica probleme in acest sens, a declarat ministrul rus al Energiei, Sergei Smatko, citat de Novinite.

Turcia si-a dat deja acordul pentru efectuarea de lucrari de explorare in propria zona economica a Marii Negre pentru South Stream, a declarat Smatko.

"Am aratat la Milano, cu ocazia unei intalniri cu reprezentatii Italiei si Turciei, ca suntem pregatiti sa dezvoltam proiectul cu viteza maxima. Putem incepe cel mai devreme in 2010. Gazoductul nu ofera o alta alternativa in afara aceleia de a fi construit", a precizat oficialul.

Europa este interesata in a avea numarul maxim de rute de tranzit pentru a garanta siguranta pietelor sale, a mai spus el, facand referire la rivalitatea dintre South Stream si proiectul european de gaze naturale Nabucco.

Gazoductul rus este proiectat sa aiba o capacitate initiala de 31 miliarde metri cubi pe an, cu posibilitatea cresterii volumului cu inca 16 miliarde metri cubi.

Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian ENI si are ca obiectiv livrarea de gaze naturale rusesti catre Europa incepand cu 2015, ocolind Ucraina.

Nabucco, estimat la aproape opt miliarde de euro, vizeaza transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa.

Gazoductul este dezvoltat de un consortiu format din sase companii, cinci din partea statelor de tranzit si un partener strategic german, respectiv Transgaz Medias, Botas (Turcia), OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania).

Constructia conductei este programata sa inceapa anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc in 2014-2015. 

#south, #stream, #gazoducte, #gaze, #rusia , #stiri Transgaz