Diaconescu: Nimeni nu trebuie sa se teama cand Romania cauta alternative de resurse energetice

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 09:07
1374 citiri
Diaconescu: Nimeni nu trebuie sa se teama cand Romania cauta alternative de resurse energetice

Nimeni nu trebuie sa se teama cand Romania cauta proiecte energetice alternative, acest demers avand un continut economic, nu politic, iar orice varianta care poate fi explorata pe viitor este o idee buna, a declarat marti ministrul de externe Cristian Diaconescu, citat de NewsIn.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a participat marti la un forum al oamenilor de afaceri italieni alaturi de seful diplomatiei italiene, Franco Frattini.

Ministrul roman a sugerat un interes al Romaniei fata de alternativele privind diversificarea resurselor energetice, in contextul in care Italia este una dintre tarile beneficiare de pe urma proiectului concurent al Nabucco, South Stream.

"Din punct de vedere energetic cuvantul 'alternativa' are numai un continut economic din perspectiva Romaniei, nu si un continut strategic sau de alta natura.

Deci nimeni nu trebuie sa se teama atunci cand Romania isi cauta alterantive de resurse energetice.

Este natural, este normal si, din aceasta perspectiva, orice varianta care poate fi explorata in viitor, poate fi o buna idee si un bun proiect", a declarat Diaconescu.

Diaconescu a evidentiat ca pentru realizarea Nabucco mai trebuie depuse eforturi. "Proiectul Nabucco ramane in continuare o prioritate.

Luni se va semna acordul interguvernamental la Ankara privind finantarea proiectului Nabucco, numai ca este un proiect fata de care va trebui sa depunem in continuare foarte mari eforturi pentru a fi pus in aplicare, e vorba de de tarile furnizoare, de crearea unui consortiu bancar pentru a finanta un proiect de anvergura", a explicat ministrul roman.

"Sigur, sunt si alte proiecte energetice alternative in acest moment in Europa. Toate statele europene, inclusiv Romania si Italia, exploreaza toate posibilitatile din aceasta perspectiva si cred ca, pe acest palier, in continuare, cooperarea intre Romania si Italia va avea rezultate foarte bune", a declarat ministrul Cristian Diaconescu.

Totusi, ministrul a aratat ca principalele proiecte ale Romaniei vizeaza interconectarea cu Ungaria si Bulgaria si Nabucco.

"In aceste momente, discutam, in planul Uniunii Europene, de constituirea unui fond de aproximativ cinci miliarde de euro pentru proiecte in domeniul energiei. (...).

Din aceasta perspectiva, Romania are in discutie in acest moment trei proiecte: doua de interconectivitate intre Romania-Ungaria si Romania-Bulgaria, si un alt proiect ceva mai mare,este vorba de Nabucco", a detaliat seful MAE.

"Sigur,va trebui sa discutam si despre energia alternativa. In acest moment in Europa, proiectele de energie alternativa dobandesc, sub aspectul dialogului intern, o amploare foarte serioasa.

Este pacat ca in Romania nu avem simt in aborda astfel de idei, dar sper ca acest lucru aparea mult mai rapid, deoarece atat capacitatile de finantare ale UE, cat si atentia decizionala a UE sunt concentrate pe acest domeniu", a adaugat ministrul roman de externe.

South Stream va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia.

Proiectul este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european care va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc.

Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropiere de Baumgarten - avand o lungime totala de 3.300 km.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi. Constructia Nabucco este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010 si ar trebui sa se incheie in 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect 200 de milioane de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#energie, # finantare, # proiect, # Nabucco , #stiri Transgaz