Erdogan vrea ca prin Nabucco sa se transporte gaz iranian

Luni, 13 Iulie 2009, ora 12:27
1321 citiri
Erdogan vrea ca prin Nabucco sa se transporte gaz iranian

Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat luni ca Turcia vrea ca gazele naturale iraniene sa fie transportate in Europa prin conducta Nabucco, "atunci cand conditiile o vor permite", relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Acordurile de tranzit pentru conducta Nabucco, proiect sprijinit de Uniunea Europeana si de Statele Unite, vor fi semnate in Ankara.

Erdogan a spus ca emiratul Qatar ar putea avea un rol major in proiect, prin intermediul unui terminal de gaz natural lichefiat din Turcia si considera ca gazele naturale rusesti pot fi tranportate catre pietele europene prin intermediul conductei Nabucco.

Statele Unite spun ca participarea Iranului la Nabucco ar fi posibila numai dupa normalizarea relatiilor diplomatice, scrie cotidianul turc de limba engleza Today's Zaman.

In ceea ce priveste Rusia, trimisul special al Statelor Unite, Richard Morningstar, a declarat duminica, potrivit agentiei Reuters, ca Rusia este libera sa furnizeze gaz pentru conducta Nabucco, iar tarile participante la proiect trebuie sa decida daca o accepta ca partener.

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, declarase sambata seara pentru Reuters ca Rusia se poate alatura Nabucco, daca va constata ca este profitabil.

Proiectul Nabucco nu a putut gasi suficiente surse de aprovizionare pentru a umple conducta cu o capacitate de 31 miliarde de metri cubi, aflata in competitie cu proiectul rival sprijinit de Rusia, South Stream, ca sa vina in intampinarea cererii europene in crestere.

Acordul interguvernamental ce va fi semnat luni, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011. 

#gaz, # Nabucco, # proiect, # tranzit , #stiri Transgaz