FINANCIAL TIMES: RWE si Gaz de France vizeaza gazoductul Nabucco

Marti, 18 Septembrie 2007, ora 13:35
958 citiri

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 17 septembrie 2007 - RWE si Gaz de France, doua dintre cele mai mari companii energetice ale Europei, sunt interesate de o participatie in proiectul Nabucco de aducere a gazului din regiunea caspica in Uniunea Europeana, semnal ca in sfarsit progresul pare de lunga durata.

Decizia cu privire la acceptarea a cel putin unui nou membru in consortiul Nabucco, condus de OMV din Austria, va fi luata pana la sfarsitul urmatoarei luni.

In acelasi timp guvernul Ungariei, stat aflat pe ruta Nabucco, si-a exprimat sprijinul pentru proiect, respingand speculatiile potrivit carora n-ar mai sustine planul in favoarea unei alternative sustinute de Rusia.

UE si Statele Unite considera Nabucco un proiect vital pentru a oferi Europei o alternativa la Rusia in furnizarea de gaze.
UE l-a delegat saptamana trecuta pe Jozias van Aartsen, fostul ministru olandez de externe, in functia de coordonator pentru proiectele din sectorul energetic din sud-estul Europei, cu misiunea de a pune in functiune proiectul Nabucco.

Pozitia Ungariei in privinta Nabucco a reprezentat unul dintre cele mai serioase motive de ingrijorare in desfasurarea planului. Premierul Ferenc Gyurcsany i-a alarmat in martie pe sustinatorii proiectului atunci cand l-a descris drept "un vis indelungat" si cand a parut mult mai entuziasmat de un plan rival al lui Gazprom de a extinde prin Ungaria si Austria gazoductul Bluestream, care leaga Rusia de Turcia.

Totusi, la o conferinta Financial Times de vineri, domnul Gyurcsany a afirmat ca Ungaria "va face tot posibilul pentru a asigura progresul Nabucco" si a declarat ca singura problema a programului este aceea ca "implementarea sa a fost prea lenta".

RWE este compania care pare sa se apropie cel mai mult de aderarea la consortiul Nabucco.
Stefan Judisch, director executiv al RWE Gas Midstream, a declarat ca firma sa "urmareste" sa devina cel de-al saselea membru al consortiului, alaturandu-se OMV, Mol din Ungaria, BOTAS din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria si Transgaz din Romania. Acesta a adaugat: "Haideti sa facem Nabucco posibil".

Judisch a precizat ca RWE este dispusa sa investeasca 1 miliard de euro in exploatarea, dezvoltarea si infrastructura pentru gazul din regiunea caspica.

Competitorul german al RWE, firma Eon, este partener in Nord Stream, un alt proiect de gazoduct care va aduce gaz din Rusia in Germania pe sub Marea Baltica.

Jean-Marie Dauger, director executiv la Gaz de France, a declarat la aceeasi conferinta ca Nabucco este "o optiune foarte interesanta" si a spus ca GdF este interesata sa se alature consortiului.

A adaugat totusi ca GdF este ingrijorata daca va exista suficient gaz de transportat prin Nabucco pentru a justifica investitia estimata momentan la 5 miliarde de euro, dar care cel mai probabil va creste.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.