Gazele din Irak si din Asia Centrala, suficiente pentru Nabucco

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 23:07
1530 citiri
Gazele din Irak si din Asia Centrala, suficiente pentru Nabucco

Gazele naturale care vor fi furnizate de Irak si de tari din Asia Centrala sunt suficiente pentru a alimenta Nabucco, a declarat directorul consortiului care dezvolta gazoductul, Reinhard Mitschek, indicand ca nefondate temerile analistilor privind aprovizionarea, potrivit Reuters.

Analistii din domeniul energetic au exprimat indoieli privind planurile consortiului Nabucco de a transporta 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Marii Caspice catre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, ca urmare a lipsei acordurilor privind alimentarea gazoductului, precizeaza Mediafax.

Nabucco ar putea transporta primele gaze naturale catre Europa in 2014, iar cel mai probabil acestea vor proveni din Irak, a spus Mitschek intr-un interviu acordat Reuters.

"Nabucco si companile implicate in proiect sunt intr-o situatie confortabila, intrucat putem umple Nabucco, chiar si cu 31 miliarde de metri cubi anual, folosind gazele livrate de Irak si state din Asia Centrala, ca Azerbaidjanul. Nabucco este una din cele mai importante destinatii pentru gazul irakian, exploatarile din aceasta tara fiind deja in faza de productie", a afirmat el.

Consortiul Nabucco se asteapta la livrari de opt miliarde de metri cubi de gaze naturale din regiunea Kurdistan a Irakului in 2015, respectiv de opt miliarde de metri cubi din Azerbaidjan. Volumul de gaze necesar pentru fazele ulterioare ale gazoductului vor fi, probabil, asigurate tot de aceste surse.

Actionarii Nabucco, respectiv Transgaz (Romania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania), ar putea fi nevoiti sa ia o decizie si in privinta posibilitatii aprovizionarii cu gaze din Iran.

Rezervele de gaze natuarle ale Iranului sunt depasite doar de cele ale Rusiei, insa dezvoltarea acestor zacaminte a fost foarte lenta, in parte datorita sanctiunilor economice.

Nabucco nu are nevoie de gaze din Iran, dar ar putea lua in considerare tara ca posibil furnizor daca va exista un sistem politic stabil, care sa ofere siguranta investitorilor, a afirmat Mitschek.

"Nu va fi neaparata nevoie de gaz iranian pentru Nabucco, dar pe termen lung nu voi exclude nicio sursa", a spus el.

Nabucco, gazoduct sprijinit de Uniunea Europeana, are ca scop reducerea dependentei de importurile de gaze din Rusia, insa este concurat de proiectul South Stream, dezvoltat de Gazprom si Eni.

Diferendele dintre Rusia si Ucraina privind plata gazelor naturale, care au amplificat temerile privind o noua criza a aprovizionarii statelor din Europa, contribuie la cresterea importantei si urgentei proiectului Nabucco.

In plus, decizia mai multor state europene de a se orienta catre energia nucleara nu vor afecta perspectivele Nabucco, intrucat constructia centralelor nucleare necesita o perioada indelungata de timp, a spus Mitschek.

Costurile proiectului Nabucco sunt estimate la circa opt miliarde euro. Gazoductul urmeaza sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri, iar constructia conductei este programata sa inceapa anul viitor, primele transporturi de gaze putand avea loc in 2014-2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, #nabucco , #stiri Transgaz