Gazoductul din Marea Neagra va costa 255 de milioane de euro

Marti, 01 Iulie 2014, ora 15:39
1852 citiri
Gazoductul din Marea Neagra va costa 255 de milioane de euro

Gazoductul care va aduce gazele din Marea Neagra incepand cu 2019-2020 va costa 255 de milioane de euro si va avea o lungime de circa 250 de kilometri, a declarat, marti, Ciprian Alic, director al Departamentului Fonduri Europene si Relatii Internationale din cadrul Transgaz, la o conferinta pe tema strategiei energetice a Romaniei.

"Trebuie ca proiectul privind transportul gazelor naturale din Marea Neagra sa fie gata pana in 2019-2020, cand incepe exploatarea resurselor din mare. Conducta de interconectare la sistemul national va costa circa 255 de milioane de euro si va avea o lungime de 250 de kilometri", a spus Alic.

Potrivit acestuia, mai departe, gazele din Marea Neagra vor putea ajunge in Bulgaria si Ungaria. El a amintit si de proiectul de conducte care se doreste a fi o alternativa la fostul proiect Nabucco.

"Va fi un sistem de conducte care va uni Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Va fi o continuare a fostului proiect Nabucco. Vrem sa accesam bani europeni, dar vom depune un proiect comun semnat de toate aceste tari", a mai spus oficialul Transgaz.

La finele lunii mai, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat ca OMV Petrom si ExxonMobil au semnat impreuna cu Transgaz, transportatorul national de gaze, un acord privind preluarea gazelor din Marea Neagra in sistemul national,

"Exista un acord semnat saptamana trecuta. Departamentul pentru Energie nu este parte din aceasta intelegere, nu exista nicio obligatie a statului. Este un acord scris privind intrarea gazelor produse in Marea Neagra in sistemul de transport romanesc, ceea ce este perfect normal", a sustinut ministrul delegat.

El a refuzat sa dea mai multe detalii, precizand ca acordul este confidential si este de competenta partilor sa faca publice prevederile lui.

Americanii de la ExxonMobil si OMV Petrom colaboreaza pentru explorarea perimetrului de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde productia de gaze este estimata pentru anul 2019.

#conducta gaze Marea Neagra, #gazoduct marea neagra, #proiect transport gaze naturale , #stiri Transgaz