Geoana i-a cerut directorului Transgaz sa prezinte un plan despre finantarea Nabucco

Miercuri, 05 August 2009, ora 13:01
1014 citiri
Geoana i-a cerut directorului Transgaz sa prezinte un plan despre finantarea Nabucco

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri, la Medias, ca i-a cerut directorului Transgaz sa prezinte in Parlament un plan despre nevoile de finantare ale proiectului Nabucco, precum si masurile legislative aferente.

"Am solicitat in numele Senatului Romaniei si al Parlamentului Romaniei domnului director general (Ioan Rusu, n.r.) prezentarea, inclusiv in fata Parlamentului, a unui plan extrem de detaliat cu privire la necesitatile legislative de ratificare a proiectului Nabucco, semnat recent la Ankara, de asigurare a finantarii multianuale, cu ocazia dezbaterii bugetului de stat pe 2010 si pe anii urmatori, si a ceea ce inseamna necesitatea de finantare, pentru ca reprezinta un efort financiar, inainte sa primim dividende in urma proiectului Nabucco va trebui sa si investim", a declarat liderul PSD in urma vizitei la sediul Transgaz din municipiul Medias (judetul Sibiu).

Geoana a spus ca Nabucco este pentru Romania "cel mai important proiect de politica externa si de politica interna".

"Daca Romania va reusi, prin abilitate diplomatica si printr-un echilibru intre marile puteri, sa devina poarta de intrare a acestor produse si servicii, inclusiv energetice, din extremul Orient, catre spatiul ex-sovietic, catre Europa, aceasta va reprezenta pentru Romania asigurarea prosperitatii si securitatii nationale pe termen lung.

Cred ca este cel mai important proiect de natura geopolitica la care Romania trebuie sa participe", a adaugat liderul social-democrat.

Oficiali din Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria au semnat pe 13 iulie, la Ankara, un acord prin care si-au demonstrat sustinerea politica pentru acest proiect si facand astfel primii pasi concreti pentru realizarea conductei de 3.300 de kilometri.

Nabucco urmeaza sa transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaz natural anual, iar finalizarea proiectului este preconizata pentru 2014, la un cost de 11 miliarde de dolari.

Nabucco este contracarat de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra.

Unele dintre tarile participante la Nabucco si-au dat acordul si pentru implicarea in constructia South Stream, intre ele numarandu-se Bulgaria, Austria, Ungaria si, de curand, Turcia.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect aproape 200 de milioane de euro. 

#geoana, #transgaz, #nabucco , #stiri Transgaz