Gerhard Schroeder:Proiectul Nabucco este fezabil doar cu gaze din Iran

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 12:39
852 citiri
Gerhard Schroeder:Proiectul Nabucco este fezabil doar cu gaze din Iran

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, a declarat astazi ca proiectul conductei de gaze Nabucco este fezabil numai daca se aprovizioneaza cu gaze din Iran.

"Aveti nevoie de rute de transport al gazelor naturale. Este nevoie si de South Stream , insa nu sunt impotriva conductei de gaze Nabucco. Marea problema a proiectului Nabucco este lipsa gazelor. Eu consider ca pentru acest proiect, pentru Nabucco, aveti nevoie de gaze din Iran.

Este adevarat ca Statele Unite manifesta reticenta fata de ideea importului de gaze din Iran, dar acest lucru poate fi rezolvat", a precizat fostul cancelar german si totodata presedinte al comitetului actionarilor companiei North Stream, Gerhard Schroeder, in cadrul unei conferinte de presa, la Bucuresti.


Schroeder a mai spus ca intre Rusia si restul Europei exista o dependenta reciproca in ceea ce priveste gazele naturale: Rusia are nevoie sa exporte gaze, iar celelalte tari sa importe.


"Rusia are nevoie sa-si exporte gazul si petrolul, iar noi sa importam, este o dependenta reciproca. Rusia este un furnizor de incredere", a precizat Gerhard Schroeder.


Conducta Nabucco are scopul de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia, incepand cu 2013.

Din acest proiect fac parte: OMV din Austria, compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, firma turceasca Botas si grupul german RWE. Lungimea conductei ar atinge 3.300 kilometri si costurile acestui proiect se ridica la circa 7,9 miliarde euro, potrivit ultimelor estimari ale Consortiului. Conducta va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci.


Constructia gazoductului va incepe in 2010, iar primele cantitati de gaze naturale vor trece prin conducta in 2013.


Gazele pentru conducta Nabucco vor proveni, intr-o prima etapa din Regiunea Caspica si Irak, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Consortiului Nabucco, Christian Dolezal, la sfarsitul lunii octombrie.